Мумията, която отваря и затваря очи (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 9 април 2016 г. в 00:08 Последна промяна:
    9 април 2016 г. в 00:33

Розалия Ломбардо заема особено място в сърцата и умовете на тези, които посещават Катакомбите на капуцините. „Спящата красавица“ от Палермо – така е станала известна тя по света.

Розалия Ломбардо е родена през 1918 г. и на двегодишна възраст умира от пневмония. Баща ѝ, тежко преживяващ нейната смърт, се обръща към известния балсаматор д-р Алфредо Салафия с молбата да предпази тялото на дъщеря му от тлеене. Полагането на тялото на Розалия Ломбардо е станало едно от последните в историята на Катакомбите на капуцините в Палермо.

Благодарение на балсаматорската техника на Салафия тялото на Розалия, положено в стъклен саркофаг върху мраморен пиедестал д параклиса „Света Розалия“ (последната точка от туристическия маршрут по Катакомбите на капуцините), се е съхранило до XXI век почти без изменения. Кожата на Розалия не е загубила естествения си цвят и детето изглежда заспало, поради което е поучило прозвището Спящата красавица.

В началото на XXI век започнали да се забелязват първите признаци на разлагане. За предотвратяване на по-нататъшното разрушаване на тъканите, тялото на Розалия било пренесено в по-сухо място и поставено в стъклен съд, пълен с азот.

Балсамирането

Описанието на процедурата по балсамиране, разработена от Салафия, било открито в неговия архив от палеопатолога Дарио Пиомбино-Маскали. Салафия заменил кръвта на Розалия с течен състав от дезинфекциращ формалин, спирт, допринасящ за бързо изсъхване на тялото, глицерин, който предпазва мумията от пълно обезводняване, противогъбична салицилова киселина и цинкови соли, придаващи твърдост на тялото. Формулата на състава е 1 част глицерин, 1 част наситен формалинов разтвор на цинков сулфат и цинков хлорид, 1 част наситен спиртен разтвор на салицилова киселина.

Още един невероятен момент в цялата тази история са очите на детето. Понякога, няколко дни и нощи в годината, те бавно се отварят и затварят, сякаш момиченцето се опитва да свали оковите на вечния сън.

Мнозина смятат това за истинско чудо, за паранормално явление. Но има и такива, които се опитват рационално да обяснят този феномен, като казват, че измененията в температурата и влажността влияят на полузатворените очи.

Специалистите отбелязват, че има още по-просто обяснение, в което няма никаква мистика.

„Това е само оптична илюзия, която се дължи на светлината, падаща върху лицето на мумията под различни ъгли в различни часове“, обяснява Дарио Пиомбино-Маскали.

Той добавя, че клепачите на момиченцето никога не са били затворени плътно, поради което се създава илюзията на отварящите се и затварящи очи в зависимост от ъгъла на падане на слънчевите лъчи.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори