Музиката е лекарство, по-силно от лекарствата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Съществуват над 400 научни изследвания, които доказват, че музиката лекува. Ползите от музиката включват подобряване на имунната система, намаляване на стреса, регулиране на настроението и други. Все проблеми, при които лекарствата се затрудняват.

Изследването е публикувано в Trends in Cognitive Science.

„Имаме убедителни доказателства, че терапията с музика може да се използва както в операционните зали, така и в семейни клиники“, казва професор Левитин от отдела за психология към университета Макгил (McGill University). „Способни сме да документираме неврохимичните механизми, чрез които музиката влияе в четири насоки – управление на настроението, стрес, имунитет и социализиране.“

Разбира се, ние знаем, че музиката може да се използва като медиатор на настроението – слушаме музика, когато искаме да се успокоим или да се мотивираме. Истината е, че хората използват музиката повече от кафето и алкохола, когато става въпрос за изпускане на напрежението.

Музиката, както всички приятни усещания, се състои от два компонента – очакване и получаване. Допаминът, който е сигнализиращ сигнал на мозъка, се свърза и с двете фази. Но невролозите все пак не знаели как музиката предизвиква еуфория.

Ключът към разкриването на загадката са естествените опиоиди в мозъка. Проф. Левитин и колегите му показали, че блокирането на опиоидните сигнали чрез лекарство, наречено налтрексон, намалява удоволствието от слушането на любимата музика.

Доказателството, че опиоидите в мозъка са отговорни за насладата от музика е, че във фазата на очакване на песента удоволствието не се променя от действието на лекарството. Опиоидните рецептори се включват чак във фазата на получаване.

В друг експеримент, Том Фриц (Tom Fritz) от института Макс Планк в Лайпциг и Даниел Боулинг (Daniel Bowling) от Виенския университет са използвали специален апарат, който свързва музиката с физическа тренировка – звуците се променят с промяната на усилията, които полага трениращия и ритъмът съвпада с темпото на трениране. Резултатите показали, че така хората се изморявали два пъти по-бавно.

Въпреки че тепърва предстои музиката да навлезе в медицината, хората се възползват от благотворното ѝ въздействие всеки ден.

The Mind Unleashed

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори