Очите наблюдават по време на сън

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Тялото на човек, който спи, е в покой, но понякога очите се движат енергично. Това забързано движение на очите се свързва с най-оживените и реални сънища. Но „виждат“ ли очите нещо през това време?

Това е въпрос, който психолозите си задават от над 60 години. „Идеята е, че наблюдаваме (сканираме) въображаема сцена на събития“, казва Ювал Нир (Yuval Nir) от Телавивския университет. „Идеята е логична, но е изключително трудно се намерят доказателства, които да я потвърдят.“

Повечето от хората, които изпитват БДО (бързо движение на очите) по време на сън, не извършват други движения. Това затруднява допълнително експериментите. Някои изследователи смятат, че движението не очите не може да бъде свързвано с наблюдаване на нещо, защото очите на неродените и слепите също се движат.

Нир и колегите му наблюдавали хора, болни от епилепсия. Те имали имплантирани електроди – главно в средния темпорален лоб, който отговаря най-вече на изображенията. Това позволило на учените да изследват по 40 неврона от всеки участник. Станало ясно, че по време на сън активността на мозъка е в пик точно една четвърт от секундата след поместването на окото – точно както когато доброволците наблюдавали дадено изображение в будно състояние.

„Доста е вероятно да гледат нещо в съня си“, добавя Нир.

„Това е изключително интересно. Движението на очите е нещо като визуална обработка по време на сън“, казва Майкъл Чисш (Michael Czisch) от Института по психиатрия към обществото „Макс Планк“ в Германия. Той смята, че визуалните сцени са страничен ефект от преповтарянето на спомени по време на сън.

Изследователите не събудили участниците в експеримента и затова не успели да разберат какво са сънували. „Но сме сигурни, че мозъкът прескача през различни визуални сцени. Всеки път, когато си поместите очите, мозъкът отчита ново изображение“, завършва Нир.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

New Scientist

Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори