Мъжките гени запазили расова чистота

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Pixabay
Антония Михайлова

Учени от Станфордския университет са открили, че независимо от присъствието на неандерталски гени в генома на съвременния човек, те абсолютно отсъстват в половата Y-хромозома.

По-скоро жените са могли да раждат само дъщери от неандерталци, тъй като зародишите от мъжки пол не са оцелявали. Резултатите от изследването са публикувани в сп. American Journal of Human Genetics, съобщава EurekAlert!.

ДНК на съвременния човек включва 2,5–4 процента гени, наследени от неандерталците в резултат на кръстосване между Homo sapiens и Homo neanderthalensis преди около 50–100 хиляди години. Това е установено благодарение на сравнението на геномите на човека и неандерталеца – пълният набор ДНК на последния е получен от съхранени кости на възраст 38–70 хиляди години. ДНК на двата вида се оказали идентични в около 99,7 процента.

Възползвайки се от данните за геномните последователности, учените за първи път анализирали ДНК в Y-хромозомата на човека и изяснили, че в нея отсъстват каквито и да било следи от неандерталски геном. Обяснението на специалистите е в това, че гените на измрелите хора може да са били несъвместими с другите човешки гени, разположени на половата хромозома.

Според учените имунната система на жените може да е атакувала плодовете от мъжки пол, ако последните са носили Y-хромозома с неандерталски гени на хистосъвместимост. По такъв начин постоянните аборти могат да обяснят защо нито един ген на H. neanderthalensis не е мигрирал в мъжката полова хромозома на съвременните хора.

Анализът на Y-хромозомите на хора и неандерталци е позволил също така да се уточни времето, когато тези два вида от рода Homo са произлезли от един прародител – преди около 550 хиляди години. Предишните изследвания оценяваха възрастта на разминаването на древните хора на 400–800 хиляди години.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори