Намериха скрит текст на карта на Колумб

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Картата на Мартелус.
© Yale University
Антония Михайлова

Вероятно Христофор Колумб е използвал тази карта, планирайки своето първо пътешествие през Атлантика през 1492 г. Сега избледнелите цветове и изминалите повече от пет века са направили по-голяма част от нея неразбираема.

За да извлекат максимум информация от картата, екип учени от Йейлския университет (САЩ) са използвали така наречената мултиспектрална техника. Те сканирали картата в Йейлския университет и в близките няколко месеца ще се занимават с извличането на скрития текст от нея.

Картата е създадена вероятно през 1491 година от немския картограф Хенрикус Мартелус. Това е голяма карта, особено за своето време – 4 х 6,5 метра. Тя се отличава от другите оцелели до наши дни карти от този период, например от картите на Мартин Валдземюлер, но главното е, че на ултравиолетова светлина по цялата карта се забелязва скрит текст.

Вдясно е показана картата в ултлавиолетова светлина в сравнение с обикновеното изображение (вляво).
© Yale University

Засега по-голямата част от него е неясна, но с помощта на специална камера от компанията Megavision, която използва светодиоди за тесен диапазон дължини на вълните и кварцов обектив учените са заснели 55 части от картата, използвайки 12 различни типове осветление – от ултравиолетово до инфрачервено.

Извличането на 523-годишния текст изисква, както се очаква, доста време за обработка на изображенията и техния анализ.

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори