Нанороботите обещават революция в медицината

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В последно време медицината получава неимоверен тласък от науката и технологиите. Нови методи за лечения на заболявания, иновативни техники за диагностициране, модернизация на инструментите и апаратурата правят спасяването на животи по – лесно и по – ефективно.

Обещаващ нов сектор е медицинската роботика – метод за вкарване на малки роботи в човешкото тяло с цел транспортиране на медикаменти и различни видове терапия. Ето някои от роботите, които скоро може да се окажат в телата на хора около нас.

Поставяне на точната диагноза

Диагностиката е първата цел на всеки доктор, да разбере кое точно заболяване мъчи пациента му. Това може да е включвало високо ниво на предположения в миналото, но минироботи вътре в тялото скоро ще превърнат този процес в по-точно упражнение.

Малки роботи с размерите на муха могат да проникнат директно през кожата и да пренесат инструменти и сензори, които могат да определят конкретно болестта за точна диагноза.

Хирургична намеса

Разработват се малки роботи, които атакуват болестотворни бактерии и отпушват кръвоносни съдове.

Микроботи с формата на морската звезда могат да правят биопсия директно вътре в тялото. Технологията им позволява да взимат проба от тъканта. Те могат да правят това на труднодостъпни места в човешкото тяло и след това да бъдат връщани обратно с помощта на магнитен катетър.

Други малки роботи са подобни на мини подводници, а целта им е да отпушват запушени артерии. Стесняването на кръвоносните съдове, предизвикано от холестерола, затруднява кръвообращението и води до инфаркти и инсулти. Но малките роботи обработват стеснението, позволявайки на хирурга да разреши проблема.

Пренос на лекарства

Едно от най-обещаващите приложения на нанороботите е доставянето на лекарства – това позволява третиране на труднодостъпни места вътре в тялото. Един от тези роботи се разработва конкретно за борба с рака. Един от основните проблеми при таргетирано лечение на тумори е, че инжектирането им с лекарства води да разкъсвания на тумора и така раковите клетки се разпространяват наоколо. Нанороботът обаче може да достави лекарството на място, без употребата на спринцовка, която да пробива тумора.

Разработва се и т.нар. „нанорибка“ – робот, който се движи из тялото на човек подобно на рибка. Чрез магнитно поле докторите могат да насочват нанорибката към конкретни клетки, за да доставят лекарство или за да придвижат конкретни клетки до мястото.

Бъдещето

Нанороботите определено носят големи очаквания за промяна на медицината. Сами по себе си те правят посещението при доктор в пъти по-ефективно. Комбинирани с други технологии, като например тези свързани с Интернет на нещата, могат да стартират революция в медицината. Представете си например как доктор в САЩ може да контролира роботи в тялото на пациент в Европа или Азия и да използва данни в реално време, на базата на които да взима решения.

Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори