Нарцисизмът като залог за успешна кариера

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Какви качества са необходими за успешно придвижване по кариерната стълба? Интелект, образование, трудолюбие и професионализъм? Нищо подобно, твърди американският психолог Камерън Андерсън. За успешната кариера е необходима само увереност в собствените сили. И негово изследване доста убедително доказва това.

 Служителите с голямо его често не работят по най-добрия начин и допускат глупави грешки, но колегите им предпочитат да не забелязват тези грешки и продължават да смятат, че работят с невероятна личност. Защо? Защото увереността в собствените сили често се смята за компетентност и неволно предизвиква уважение.

Такъв извод е направил проф. Андерсън от Калифорнийския университет по резултатите от изследване, в което взели участие над 500 студенти. Според Андерсън тези, които не се съмняват в собствените си сили, се движат по кариерната стълбица със скокове и съответно достигат по-висок социален статус от връстниците си. А в рамките на работната среда на хората с висока длъжност повече им се възхищават и в мнението им се вслушват по-често.

„Некомпетентните служители често се оказват пред по-компетентните си колеги – отбелязва Андерсън. – Самоуверените силно се стремят към власт, слава и успех и тяхната самоувереност се подхранва от перспективата за повишаване на социалния статус и обществено признание. Тези, които смятат себе си за по-добри от останалите, дори без да имат основание за това, постигат повече на кариерното поприще.”

В хода на изследването Андерсън установил, че много от участниците искрено вярвали, че са по-талантливи, по-гъвкави в социален план и по-квалифицирани, отколкото било в действителност. Например 94% от университетските професори смятат, че техните заслуги са над средното. „В организациите много влияе мнението на другите за тебе, дори ако тази самоувереност не е обоснована. Прекалено високата самооценка придава тежест на човека в очите на околните”, казва Андерсън.

В серии от шест експеримента изследователите открили потвърждение на това, че отделите за кадри в големите компании трябва да проявяват голям скептицизъм по отношение на претендентите за дадена длъжност.

За да изяснят защо самоуверените хора изглеждат толкова забележителни на околните, изследователите анализирали видео с обсъждане на лабораторната работа. „Нарцисите” се показали като прекрасни оратори – те говорели със спокоен, уверен тон, говорели много и давали повече информация от другите. Освен това, отбелязва Андерсън, поведението им не било натрапчиво и те не се хвалели. Напротив, държали се достатъчно фино, вземали участие в дискусиите и били доста непринудени.

Според Андерсън естествената склонност към известно самолюбие не може да се премахне. Но той изразява надежда, че неговото изследване ще накара хората да бъдат по-обективни при оценката на заслугите и способностите на другите и няма да им позволи да се подвеждат от чуждата самоувереност.

Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори