НАСА изстреля ОСИРИС-РЕКС към астероида Бену

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НАСА изстреля космическия апарат „ОСИРИС-РЕКС“, който трябва да вземе проби от повърхността на астероида Бену и да ги върне на Земята, предадоха световните агенции.

Изстрелването бе извършено с ракета „Атлас 5“ от базата в Кейп Канаверал, щата Флорида.

Надяваме се пробите да съдържат органични молекули от времето на образуването на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години, които може да дадат информация за произхода на живота,

обясни ръководителят на мисията на стойност 800 милиона долара професор Данте Лаурета, цитиран от Франс прес. Той нарече астероида Бену „капсула на времето“ от най-ранните етапи на зараждането на Слънчевата система.

Мисията „ОСИРИС-РЕКС“ (OSIRIS-REx – Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer) ще продължи седем години. Двутонният апарат трябва да достигне до астероида Бену през 2018 г.

След внимателно изследване за определяне на неговите характеристики и на най-подходящите места за взимане на мостри, апаратът ще събере между 60 гр и 2 кг материал от повърхността му с роботизираната си ръка през 2020 г. и ще върне пробите на Земята с отделяща се капсула през 2023 г.

Астероидът Бену е с диаметър 500 м. Той обикаля Слънцето по приблизително същата орбита като Земята. Според специалистите има възможност от 1 към 800 до 1 към 2700 той да се удари в планетата ни след 160 години.

„ОСИРИС-РЕКС“ е оборудван с пет инструмента – фотокамери, спектрометри, лазерен висотомер. Той има и две системи за взимането и връщането на пробите. НАСА очаква мисията да демонстрира авангардните технологии, които ще бъдат използвани и за други космически апарати, както и за предстоящи експедиции за извличане на полезни изкопаеми от астероиди. (БТА)

Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори