НАСА: Извинете, това не е Еверест

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Така наречената снимка на Еверест, която обиколи мрежата.
Антония Михайлова

НАСА се извини на обществеността за така наречена снимка на връх Еверест от Космоса.

Преди седмица в мрежата, включително на сайта на Американската космическа агенция, се появи снимка на Еверест. Тя е направена от борда на Международната космическа станция от руския космонавт Юрий Мелниченко. Снимката бързо станала популярна и обиколила света. Но на изображението не е Еверест, а регионът Кашмир в Индия.

НАСА бързо се опомнила и премахнала фотото от сайта си и дори поднесла извинения за дезинформацията.

„Извинете, това не е Еверест”, пишело там. В много други сайтове снимката продължава да стои със заглавието „Снимка на Еверест от Космоса” или „Снимка на Еверест от МКС”.

Американците поясняват, че по време на снимките имало гъста мъгла и било доста трудно да се определи какво точно е заснел астронавтът. И макар че Юрий Мелниченко наистина имал намерение да заснеме най-високия връх в света, той малко „се разминал” с него и го объркал с индийските планини.

Така наречената снимка на Еверест е направена на 9 ноември и астронавтът на НАСА Рон Гаран я качил в Туитър на 8 декември с текста: „Аз никога не съм успявал да направя добра снимка на Еверест от Космоса.”

Рон Гаран е бил в състава на експедиция 27, работил на орбита от април до септември 2011 г. Юрий Мелниченко е бил на станцията от юли тази година и се е върнал на Земята на 18 ноември.

В момента екипажът на МКС се състои от трима астронавти – Кевин Форд (НАСА), Олег Новицки и Евгений Тарелкин.

Така наречената снимка на Еверест, която обиколи мрежата.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори