НАСА разпространи снимки на кратера, направен от Скиапарели

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Снимки от американски спътник показват, че европейският спускаем апарат Скиапарели е направил плитък кратер, когато се е блъснал в марсианската повърхност, съобщи Асошиейтед прес.

Европейската космическа агенция загуби връзка със Скиапарели малко преди сондата да стигне до повърхността на планетата на 19 октомври. Два дни по-късно, на снимки, направени от спътника „Марс рикънисънс орбитър“ на НАСА, пролича черно петно в зоната на кацане. Така стана ясно, че Скиапарели се е ударил в повърхността с голяма скорост и е възможно да се е взривил.

По-подробни снимки, направени от „Марс рикънисън орбитър“, показват, че Скиапарели е образувал кратер с дълбочина около 50 см и широчина около 2,4 м. Европейската космическа агенция още анализира асиметричното тъмно оцветяване наоколо, което може да означава, че резервоарите с гориво на апарата са се взривили в една посока.

Според специалисти на Европейската космическа агенция най-вероятната причина за разбиването на космическия апарат Скиапарели на Марс е компютърен проблем.

Експерименталният модул беше спуснат на Марс на 19 октомври, за да бъдат проверени технологии за роувъра, който ще бъде изпратен през 2020 г. Сигналът от него прекъсна 50 секунди преди очакваното кацане. Основната задача на Скиапарели беше да тества технологии за контролирано спускане и кацане на Марс. Освен това апаратурата му трябваше да запише по време на спускането в атмосферата скоростта на вятъра, влажността, налягането и температурата при кацане.

Европейската космическа агенция определи мисията като успешна, защото корабът-майка TGO (Trace Gas Orbiter) застана успешно на орбита и към края на годината трябва да започне на изследва съдържанието на метан, вода и ацетилен в марсианската атмосфера.

Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори