„Девствен“ метеорит може да даде улики за произхода на живота

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Метеорит, озарил нощното небе в Средния Запад на САЩ през 2018 г., съдържа „девствени“ органични съединения, които могат да дадат улики за това как се е формирал животът на Земята, според изследователите, съобщава британският Independent.

Метеоритът беше забелязан и в други няколко щата след произвеждане на огнена топка и силна експлозия на 18 януари 2018 г. Благодарение на някои бързи действия, скалите идващи от космоса бързо попаднаха в ръцете на изследователите, преди да могат да бъдат замърсени.

По-малко от два дни след като метеоритът преминава през земната атмосфера, ловецът на метеорити Робърт Уорд открива първото парче, лежащо на замръзналата повърхност на езеро, близо до Хамбург, Мичиган.

Той успява да определи местоположението с помощта на метеорологичния радар на НАСА, тъй като метеоритните късове са сравнително дребни, сходни по размер с градушка. Бързо го пренася до Чикаго, където изследователят Филип Хек незабавно се заема да го изучава.

„Този ​​метеорит е специален, тъй като е паднал върху замръзнало езеро и е бил намерен бързо. Беше непокътнат. Можехме да видим, че минералите не са много променени и по-късно установихме, че съдържат богат списък с извънземни органични съединения “, казва Хек в изявление. „Тези видове органични съединения вероятно са били доставени в ранната Земя от метеорити и може да са допринесли за съставките на живота.“

Изследователите установили, че това е рядък метеорит от хондрит H4, представляващ само четири процента от намерените на Земята. Първоначалният анализ установява, че той съдържа над 2600 отделни органични съединения, които все още са непокътнати, въпреки силната топлина, създадена при изгаряне и преминаване през атмосферата. Те също така откриват, че той вероятно се е откъснал преди 12 милиона години от своя астероид майка, който се е образувал 4,5 милиарда години по-рано.

Много учени успяха да изследват метеорита, използвайки различни техники, „така че имаме необичайно изчерпателен набор от данни за единичен метеорит“, казва Хек. Метеоритът е бил толкова чист, колкото може да бъде след като пада на Земята. Затова учените са особено нетърпеливи да се доберат до истински девствен екземпляр направо от източника – космоса. Това е планирано да се случи през 2023 г., когато космическият кораб на NASA Osiris-REx ще се завърне на Земята, след като успешно е грабнал и прибрал парчета от астероида Бену.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори