Огън и дим: НАСА тества тежкотоварната ракета SLS

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НАСА тества важен детайл от своята тежкотоварна ракета, но тестовете бяха проведени на земята. Въпреки това имаше спектакъл.

В края на 2018 г. тежкотоварната ракета SLS (Space Launch System) трябва да бъде изстреляна без пилот от космическия център Кенеди. Дотогава НАСА прави тестове и това беше вторият от тях.

Тестът беше проведен в щата Юта под режисурата на компанията за космически пътувания Orbital ATK. След запалването на 54 метровата ракета се виждаха пламъци и сив дим. Двеминутната проба е протекла според предвижданията, съобщиха от НАСА.

По време на тестовете са проверявани редица данни, свързани с начина на функциониране на преносната система, които предстои да бъдат оценявани в идните месеци. Опитът имаше за цел да провери ракетата в зимни условия като за целта SLS е била охлаждана в продължение на седмици.

При първия тест от март 2015 г. тежкотоварната ракета беше тествана при високи температури, за да се симулира старт през лятото.

Накъде ще се пътува?

Програмата SLS залага на строителни елементи, които произхождат от прекратената програма Спейс Шатъл. Сега се тества твърдо гориво за ракетата, което трябва да даде допълнителен тласък. Произвежданите от Orbital ATK твърди горива се състоят от 5, вместо от досегашните 4 елемента, което трябва да даде 25% повече сила.

SLS трябва да направи възможни мисии в открития космос. НАСА ще предостави транспорта до Международната космическа станция (МКС) изцяло на частни компании, а с новата техника в бъдеще ще бъдат предприемани нови пътувания към други дестинации. Засега все пак не е съвсем ясно, накъде ще полетят астронавтите. Официалната цел е Марс, но се дискутира и посещение на астероид.

Възможно е да се предприеме и пътуване до Луната. Шефът на Европейската космическа организация ЕSA Ян Вьорнер се застъпва силно за изграждането на международно селище на земния спътник, за което е необходимо участието на американците.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори