НАСА: Твърденията за ледников период са пълна глупост

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© MIT
Антония Михайлова

Твърденията за скорошно настъпване на ледников период са пълна глупост, казва Гавин Шмит в официалния Twitter на НАСА. Шмит е директор на климатологичния филиал в Центъра за космически изследвания „Годард“.

„Заявявам директно – всички тези твърдения са пълна безсмислица. Изминалата 2014 година беше най-горещата както през зимата, така и през лятото. Съществуват предели, достатъчно малки, че да могат колебанията в слънчевата активност да влияят на климата“, пише ученият в своя микроблог.

По думите му неправилната интерпретация от медиите на твърденията на Валентина Жаркова, астроном от университета на Нортрумбия (Великобритания), който миналата седмица изнесъл доклад по снижаване на активността на Слънцето в последните години, нямат никакво отношение към реалността.

Както обяснява ученият, журналистите са направили несъществуваща връзка между циклите на слънчевата активност и климата на Земята, като видели в Уикипедия статия за така наречения минимум на Маундер – продължителен период на затишие на Слънцето през XVII-XVIII век, който действително съвпаднал с периодите на прочутото захлаждане на планетата.

Самата Жаркова, чиито думи цитира изданието USA Today, била сащисана от интерпретацията на резултатите от нейните изследвания, макар и да не опровергала наличието на причинно-следствена връзка между снижаването на слънчевата активност и климата.

Според нея „спокойствието“ на Слънцето може принципно да доведе до снижаване в нивото на топлината, която лъчите от звездата пренасят на Земята.

РИА Новости

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори