НАСА влезе в „тъмната Вселена”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Художествено изображение на Euclid.
© ESA/C. Carreau
Антония Михайлова

НАСА се присъединява към проекта на Европейската космическа агенция (ESA) Euclid, който ще създаде телескоп за изследване на тайните на тъмната материя и тъмната енергия.

Стартът на апарата е планиран за 2020 година. За шест години работа той ще определи местоположението и ще измери формите на около 2 млрд. галактики, като ще обхване повече от три небета. Но главната му задача е изясняване на еволюцията на Вселената, а ако „тъмните” все пак съществуват и са повлияли на последната, то е възможно той да ги открие.

Телескопът ще бъде изпратен на орбита около точка на Лагранж L2. Точките на Лагранж са места, в които гравитационните сили (в случая – между Земята и Слънцето) се уравновесяват и неголеми обекти (от рода на космически апарати) може да се задържат в едно и също положение.

Точките на Лагранж в системата Земя–Луна.
© David A. Kring, LPI-JSC

Според подписания договор НАСА ще предостави 16 нови инфрачервени детектора и четири резервни, които ще станат част от единия от двата научни инструмента на Euclid. Освен това агенцията е включила в консорциума Euclid три научни групи от 40 души като допълнение на вече работещите 14 американски специалисти. Общо в екипа влизат около 1000 учени, които следят създаването на инструмента, а в бъдеще ще управляват полета на космическия апарат и ще анализират данните.

По съвременните представи (с които далеч не всички са съгласни, но несъгласните не раздават Нобелови награди) обикновената материя (от която например е направено човешкото тяло) заема малка част от Вселената. Около 85% се падат на т.нар. тъмна материя, състояща се от частици от неизвестен тип.

За първи път съществуването на тъмната материя е изказано през 1932 г., но досега не е наблюдавана непосредствено. Нарича се тъмна, защото не взаимодейства със светлината, но чрез гравитацията взаимодейства с обикновеното вещество, свързвайки галактиките буквално като с невидимо лепило.

Тъмната енергия, напротив, избутва Вселената с все по-нарастваща скорост. От гледна точка на общото количество маса-енергия тъмната енергия доминира, макар че за нея се знае още по-малко, отколкото за тъмната материя.

За изследването на „тъмната Вселена” са необходими точни измервания на галактиките, разположени на милиарди светлинни години от нас. Точно с това ще се заеме Euclid.

Източник: Jet Propulsion Laboratory

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори