Науката върви към дизайнерски деца

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Solarnavigator.net
Димитър Димитров

Камбаната на етиката прозвъня, когато през април китайски изследователи съобщиха, че са експериментирали с 85 дефектни човешки ембриона, в опит да променят определени гени, без да нараняват цялата ДНК верига.

Те се провалиха. В повечето случаи гените не се променили въобще, а в случаите, в които станало, имало проблеми. Въпреки че изследователите нямали намерение да създават живо човешко същество, работата им е знак, че трябва да се помисли дали създаването на дизайнерски деца е етично.

„Науката прогресира толкова бързо, че няма време да обмисляме обстойно етиката около дадено откритие“, казва Питър Шатнър (Peter Schattner), учен и автор на книгата Sex, Love and DNA: What Molecular Biology Teaches Us About Being Human (Секс, любов и ДНК: Какво ни казва молекулярната биология за това да бъдеш човек). „Абортът отдавна е пикантна тема на дискусии, но сега вече дори можем да погледнем в бъдещето на ембриона и това поражда още повече полемика.“ Скоро хората ще могат да избират не само пола на детето, но и това дали да бъде силно в математиката или спортовете.

Според Шатнър има няколко възможни сценария. Ето примери за тях:

  1. ДНК тестването става по-евтино от всякога. Като резултат от това, децата се изследват за все повече генетични заболявания. През 1995 година децата са били изследвани за 5 генетични заболявания(САЩ). Едно десетилетие по-късно – минимум 24. Ако това продължава, скоро ще е по-евтино да се правят пълни генетични изследвания в пакет, отколкото едно по едно поотделно. Трябва ли родителите да знаят за абсолютно всички генетични опасности, грозящи детето им. „Когато децата станат възрастни, ще искат ли да знаят абсолютно всичко за гените си?“
  2. Родителите на деца, които ще се родят със сериозни заболявания, например Синдром на Даун, вече знаят това много преди детето да се роди. Понякога децата биват абортирани. Но след като разбирането ни за същността на ДНК се подобрява постоянно, това означава, че скоро родителите ще са наясно, например, че детето им ще се роди със влошен слух или интелектуални затруднения. Правилно ли ще бъде използвана тази информация?

Според Шатнър обществото трябва да разбере какво означава да подбираш детето си. „Науката може само да ни дава отговори на въпроса „Какво е?“ – обществото трябва да отговаря на въпроса „Трябва ли?“.

The Epoch Times

Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори