Най-добрите атлети на планетата са… рибите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ilan Ruhr
Димитър Димитров

Когато си мислим за най-велики атлети, се сещаме за имена като Юсеин Болт, но учени са разбрали, че всъщност най-добрите атлети се намират във водата и са покрити с люспи.

Група учени  са открили, че рибите разпределят кислорода в тялото си най-ефективно от всички представители на животинското царство, което ги прави по-атлетични от другите видове.

„Рибите използват механизъм, който е до 50 пъти по-ефективен в освобождаването на кислород към тъканите от този на хората“, казва главният автор на изследването д-р Джоуди Ръмър (Jodie Rummer) от университета Джеймс Кук. „Това е, защото техният хемоглобин (протеинът, който транспортира кислород) е по-чувствителен към промени в pH от нашия и от тези на другите животни.“

Това е изключително важно за рибите по време на стрес, бягство от хищници или живот във вода, в която няма много кислород. По време на такива трудни времена те могат да утроят доставянето на кислород в тъканите си.

Видът, върху който е експериментирано най-много през последното десетилетие, е дъговата пъстърва. Изследователи са наблюдавали механизма в мускулите на тези риби в реално време. След това резултатите са сравнени с тези от медицински проучвания върху хора.

„Тази информация ни показва как са се адаптирали рибите, за да могат да доставят кислород, където е нужен, и да оцеляват във всякакви условия – топла или студена вода, богата или бедна на кислород“, казва д-р Ръмър.

„Възможно е тази черта да е основна най-вече при атлетичните видове като пъстървата, която трябва да плува на дълги разстояния или бързата риба тон“, добавя един от съавторите – д-р Колин Браунър (Colin Brauner) от университета на Британска Колумбия.

„Подобреното доставяне на кислород може би е една от най-важните адаптации за цялата еволюционна история на рибите“, завършва д-р Браунър.

Phys.Org

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори