Най-добрият начин да се запомни информация

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Оказва се, че най-ефективният начин да се започни нещо е то да се нарисува. Или поне до този извод са стигнали канадски психолози от университета във Ватерло.

Участниците в експеримента за ограничено време трябвало да запомнят колкото се може повече думи от списъка. Думите били подбрани така, че да може да се нарисуват лесно или да се запишат повторно за по-добро запомняне.

След това, за да облекчат още повече процеса по запомняне, студентите получили задача за класификация на музикалните тонове. И накрая изследователите ги приканвали да си спомнят колкото се може повече думи от първоначалния списък за 60 секунди.

Учените открили, че думите, които били нарисувани от доброволците, се запомняли почти два пъти повече в сравнение с повторно записаните. Това преимущество било наречено от авторите на изследването „ефект на рисуването“.

В други вариации на експеримента участниците трябвало да записват думите по няколко пъти или да добавят някои визуални изменения за написване на буквите, като например различни ченгелчета и чертички. Но това почти не повлияло на резултата. Процентът на нарисуваните думи, които доброволците запомняли, останал значително по-висок от всички останали.

Изследователите отбелязват, че за запомнянето няма никакво значение качеството на рисунките или наличието на художествен талант. Дори ако участниците в експеримента имали само четири секунди за рисуване, процентът на думите, които успявали да запомнят, почти не се променял.

Учените уточняват, че са работили само с отделни думи. Сега те продължават изследването на процесите на запомняне за други типове информация.

Изследването е публикувано в изданието The Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори