Експеримент доказа липсата на свободна воля

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско са изяснили, че мозъкът е способен автоматично да провежда сложни умствени операции, без да изисква никакви съзнателни усилия.

Например човек може да започне неволно да изкривява думите, като превръща това в своеобразно натрапчиво състояние. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Acta Psychologica.

В експеримента взели участие 32-ма студенти, които учените бързо обучили на така наречения прасешки латински – шифрован английски език, преводът на който се осъществява по прости правила. Първите съгласни от думата се преместват в края и се добавя окончанието ay. Например car се превръща в ar-cay, а star – в ar-stay.

След това участниците трябвало да се стараят да не изпълняват това преобразуване наум, когато на компютърния екран се появи друг набор от думи. Но ако някой студент все пак непреднамерено преведе някоя дума, то той трябвало да натисне клавиша за интервал.

Резултатите установили, че доброволците неволно превеждали думите в 43% от случаите, дори когато съзнателно се стараели да не правят това. Според учените това може да потвърждава идеята, че съзнанието се явява просто проводник на данни, а не активен създател на информация.

Съдържанието на съзнанието първоначално се образува несъзнателно и чак след това се довежда но нашия ум.

Такава концепция може да е полезна за лекарите, които търсят начини за лечение на натрапчиви мисли, състояния или компулсии – поведение, при което човек усеща, че трябва да изпълни дадени действия, иначе усеща дискомфорт.

В много случаи е по-добре да не се допуска „обучение“ на такова състояние, отколкото старанията да се ликвидира то, когато вече се е закрепило в психиката.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори