Най-големият пазар в света на слонова кост спира търговията през 2017

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Слоновете по света са застрашени от изчезване. В зависимост от вида им те са разглеждани от природозащитните организации като животни в риск или силно застрашени, тъй като популациите на слонове намаляват драстично, а вината за това носи човекът.

Разработването на нови територии и земи за обитаване или за земеделска дейност на човека нарушава естествените хабитати на слоновете и оказва допълнителен натиск върху възпроизводството на животните. Навлизайки в човешките територии слоновете имат бърз и лесен достъп до храна, навличат си гнева на фермерите и биват преследвани.

Най-голямата заплаха за слоновете обаче идва от ловците, които ги преследват и убиват заради слоновата кост. Данните за 2015 година показват, че около 20 хиляди слона са убити само в рамките на тази година, което е всъщност е доста повече от броя на слоновете, които са се родили за същия период от време.

Настъплението на хората и бракониерството са по-тясно свързани отколкото изглажда на пръв поглед. Нарастващата нужда от земя продължава да тласка хората навътре в териториите на слоновете, а бракониерството осигурява слонова кост за търговия и от друга страна премахва слоновете от земите, така че да могат да се развиват.

Според изчисленията на Програмата за околната среда на ООН, до 2050 г. 63% от териториите на слоновете ще са завзети от хората.

Значими усилия бяха предприети през 80-те години с цел прекратяване на търговията със слонова кост, които прераснаха в международна забрана на тази практика. Забраната беше успешна, докато организираната престъпност и политическата корупция не взеха нещата в свои ръце и стимулираха ново увеличаване на търсенето. През 2011-та бракониерството е причина за смъртта на 75% от слоновете.

Международната забрана с търговия допусна (не)волно фрапантен пропуск, който разрешава търговията със слонова кост, добита преди въвеждането на забраната. Съответно търговците твърдят за цялата стока, че е стара, дори животното да е прясно застреляно.
Китай сега предприема смела стъпка в посока слагане край на тази варварска практика веднъж завинаги. Китайското правителство е разработило план за пълно затваряне на пазарите на слонова кост, обявявайки цялата търговя за незаконна до края на 2017 г.

Това може да е повратна точка, която да промени съдбата на слоновете„, казва Ели Пепър от Съвета за защита на природните ресурси.

Слоновете имат спешна нужда от шанс да възстановят популациите си, а слагане край на бракониерските практики е най-добрият начин да се случи това.

Категории на статиите:
Животни · Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори