Най-големият в света плаващ соларен парк вече е в мрежата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Sungrow Power Supply Co.
Ивайло Красимиров

Построен от компанията Sungrow, производител на фотоволтаични панели, 40 мегаватовият парк е разположен във вода с дълбочина от 4 до 10 метра и вече е успешно свързан Huainan, електропреносната мрежа на Китай.

Местоположението на парка е избрано до голяма степен поради факта, че районът по-рано е бил център на въгледобива и в резултат водата е минерализирана и съответно – неизползваема.

Самото езеро се е формирало вследствие на дългогодишни минни операции – околната земя се е срутила, създавайки кратер, който през годините се е запълнил с дъждовна вода.

Плаващите соларни паркове са напредничава идея, защото намират приложение на неизползваеми води и земи. Водата сама по себе си охлажда системата и поддържа постоянна температура, което ограничава дългосрочните поражения по техниката.
По този начин се пести и пространството в презесалени региони, което специално за Китай е сериозен проблем. Страната разпилага с повече от 100 града с над 1 милион души население.

И накрая, плаващите фотоволтаични панели, пригодени да работят ефективно въпреки по-високите нива на влажност, предотвратяват изпарението на прясна вода.

Въпреки че Китай беше доскоро един от първенците в световен мащаб по въглеродни емисии, сега страната е обърнала нова страница в борбата с климатичните промени. Китайците вече са световен лидер в добива на енергия от възобновяеми енергийни източници и успехите им по пътя към по-зелено и устойчиво бъдеще са очевидни.

За щастие иновации като плаващите фотоволтаични паркове са доказателство, че има безкрайно много варианти за подход към проблема с климата по практичен и ефективен начин.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят · Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори