Най-известният френски математик Седрик Вилани стана депутат

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Седрик Вилани
Ивайло Красимиров

Във Франция е популярен като рок звезда. Математикът Седрик Вилани вече е в парламента, депутат от партията на президента Еманюел Макрон „Напред“ (En Marche). Както се и очакваше Седрик Вилани спечели и втория тур в избирателния си окръг южно от Париж и така влезе в „Assemblée Nationale“ – народното събрание на Франция. Математикът благодари за доверието на избирателите си през Facebook и обеща да търси начини за развитието на Франция.

Седрик Вилани е един от най-известните математици в световен мащаб. През 2010 той спечели медала Фийлдс, най-реномираното отличие в сферата на математиката. За популярността му допринася и екстравагантното му облекло. Вилани винаги носи тъмен костюм, а около врата му има ефектно шалче. На сакото си носи сребърен паяк – брошка, която е запазеният му знак.

Това, че сека влиза в политиката не е изненада. Директорът на Института Анри Поанкаре в Париж отдавна се занимава с теми, далеч надхвърлящи границите на математиката. Той е съветник на Европейската комисия по научни въпроси и работи в мозъчния тръст EuropaNova, който се стреми към демократична и социална Европа.

Седрик Вилани се изказва критично за френската образователна система. Елитното учебно заведение, в което самият той е завършил (École normale supérieure) е дало повече носители на медала Фийлдс от всяко друго училище в света. Но масовото математическо образование не е добро, казва Вилани пред аудитория в Хайделберг.

Седрик Вилани се е ангажирал с партията на Макрон преди всичко заради европейския й курс. Той цени Макрон с това, че не се позиционира нито в ляво, нито в дясно. „Макрон подновява политическата игра и е привлякъл доста хора, които не са професионални политици,“ казва Вилани пред германския вестник Zeit.

Огромната популярноста на Вилани във Франция, разбира се също е допринесла за изборната победа в департамента Есон. Той се появява често по телевизията. Много от французите го познават от документалната поредица „Comment j’ai détesté les maths“ (Как мразех математиката) от 2013 година, в която режисьорът Оливие Пейон представя съвременнни гениални математици.

Въпреки че не са много хората (дори сред колегите му математици), които могат да следват хода на мисълта на Седрик Вилани, той смята, че истинските предизвикателства са извън математиката: „Хората си мислят, че математиката е сложна“. Това не било така, защото математиката почивала на ясна логика, което обаче не било в сила за реалния живот. Затова неговата поука гласи, че „реалният живот е по-сложен от математиката.“

Седрик Вилани е автор на книгата „Живата теорема“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Разни хора

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори