Най-малкият пациент с две трансплантирани ръце се учи да ги използва година след операцията

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Преди малко повече от година 9-годишният Зион Харви претърпя успешна операция за присаждане на две ръце. Това беше първата в света педиатрична трансплантация на две ръце. Тя беше осъществена в Детската болница във Филаделфия, където три медицински екипа в продължение на 10 часа проведоха сложната операция. Сега най-съкровеното желание на момчето е да играе футбол.

Това е споделил най-малкият пациент с трансплантирани ръце пред репортери на пресконференция в Детската болница във Филаделфия, където протича рехабилитацията му. В същото болнично заведение през юли миналата година Зион Харви претърпя 11-часова операция по присаждането им.

„Щастлив съм, че имам две нови ръце. Харесва ми, че сега мога да хвърлям футболна топка по-далече, отколкото когато нямах ръце“, казва Зион. По-рано през месеца Харви демонстрира новите си способности, хвърляйки първата топка на бейзболен мач в родния си град Балтимор.

Малкият пациент преминава през интензивна рехабилитация, за да се научи как да използва новите си крайници. Зион Харви остава без ръце след прекарана сериозна инфекция. Малчуганът е и с ампутирани крака, които са заменени с протези, за да може да ходи.
На пресконференцията са присъствали майката на Зион, лекуващият му лекар и физиотерапевти.

Д-р Скот Левин, ръководител на хирургическия екип, извършил операцията, казва, че малчуганът е я понесъл по-добре, отколкото възрастни търпят по-прости процедури.

Никога не съм виждал Зион да плаче. Никога не съм бил свидетел на негов отказ да се подлага на терапия. Той просто е едно забележително човешко същество. С куража и решителността си Зион е вдъхновение за всички нас

, споделя д-р Скот.

Малкият Зион Харви допълва, че дължи мъдростта си на две удивителни жени – майка си и баба си.
Мечтата на Зион е да играе футбол. Майка му Пати Рей обаче не е съгласна заради потенциалните рискове.

Зион обаче напомня на майка си, че ще играе срещу малки деца, не срещу професионалисти, с което си е осигурил „по-късно обсъждане“ на темата. „Следващата ми цел е да убедя мама да ми позволи да играя футбол“, казва Зион Харви. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори