Най-мощното обезболяващо е в мозъка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Човешкият мозък притежава невероятни лечебни способности, както смятат учените. Изследвания показват, че мозъкът е способен да преодолява болката без помощта на лекарства и дори да се бори с нелечими болести.

Американският специалист в областта на анестезията д-р Майкъл Московиц сам се сблъскал с това, което той нарича научно обосновано чудо. Той бил на 49 години, когато заедно с приятел решил да разгледа някои танкове и друга военна техника, която взела участие в парад.

Докторът не могъл да се въздържи от изкушението да се качи на танк. Но когато скочил на земята, метален щифт се забил в крака му.

Майкъл почувствал чудовищна болка, която самият той оценил на 10-а степен по 10-степенната скала.

Но след това, когато докторът лежал неподвижен на земята в очакване на пристигането на Бърза помощ, той изобщо не чувствал болка. Московиц изпитал върху гърба си това, на което обучавал собствените си студенти от години, но никога не бил преживявал лично – мозъкът му изключил болката.

Човешкият мозък има такава способност – да се бори със силния болков шок, който е способен да убие човека. Мозъкът ни оставя да чувстваме болка, за да ни предупреди, че с нашия организъм нещо не е наред. Но когато д-р Московиц стоял неподвижен и нищо не заплашвало живота му, мозъкът просто изключил болковите импулси, тъй като в този момент от тях нямало необходимост.

От този ден са изминали няколко години, но за цялото това време Московиц изключително рядко усещал някакви болкови сигнали в крака. Той използвал и друг урок в областта на обезболяването, който има отношение към разумното използване на морфина. Ако се прилага морфин прекалено усърдно, то излишната стимулация на нервите може да превърне краткотрайната болка в хронична.

В продължение на много векове учените са разглеждали болката като сигнал, който нервите изпращат в една посока – към мозъка. С други думи, болката представлява отчет за щетите, който се изпраща нагоре, а ролята на мозъка се заключава само в това да приеме този отчет. Но преди известно време тази гледна точка била опровергана и сега науката разглежда по друг начин механизмите за предаване на болкови импулси – те са признати за двустранни.

Д-р Московиц е един от многото учени, които използват получените знания за борба с привидно нерешени здравословни проблеми. Експерти като него знаят, че при правилно прилагане на целебната сила на мозъка може не само да се преодолее болката, но и да се ускори възстановяването след инсулт, да се подобри отслабващото зрение и дори да се воюва със симптоми на такива заболявания като Паркинсон.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори