Откриха отдавна загубен египетски храм

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Gebel el Silsila Survey Project
Антония Михайлова

В локацията Гебел ас Силсил, северно от Асуан, са открити останки на отдавна загубения храм Кени, или Кену – древноегипетска дума, която означава „място за гребане“, съобщава египетският министър по древностите Захи Хавас (Zahi Hawass), цитиран от Discovery.

От храма са останали само основата и няколко стени. Гебел ас Силсил е разположен на двата бряга на Нил между Едфу и Ком Омбо. Археолозите са установили, че околностите на храма Кени са използвани като каменоломна, като се започне от периода на Новото царство до римски времена.

„Огромно количество пясъчник е получено в локацията Гебел ас Силсил за строителството на храма Кени. Освен това този материал се е добивал по тези места за строителството на всички останали велики храмове на Египет, включително разположените в Карнак и Луксор.

Новата находка е важна за археологията, включително и от гледна точка, че тя утвърждава статута на Гебел ас Силсил като свещено място“, пояснява водещият автор на изследването Мария Нилсън (Maria Nilsson), археолог от университета на Лунд в Швеция.

Религиозната дейност на жреците от това време е била свързана предимно с Нил. Главното божество на Нил е бил Собек – човек с глава на крокодил. Съществува предположение, че храмът Кени е бил посветен именно на него, но археолозите още не могат да отговорят с точност на този въпрос и се надяват да открият отговора в хода на по-нататъшните разкопки.

За първи път останките от храма са били описани между 1906 и 1925 г. от немския египтолог Лудвиг Борхарт (Ludwig Borchardt), но през 1934 г. тези записи били загубени, а храмът – забравен.

И все пак Нилсън и колегите ѝ успели да възстановят загубените знания и да възобновят разкопките.

Основата се оказала с площ 35 на 18 метра. Останките се състоят от четири видими слоя, основи на колони, вътрешни и външни стени. Очевидно петте колони са били разположени в западната част на зданието. Били открити и фрагменти от декорации от пясъчник с изображения на звезди и небе. Вероятно една от рисунките е била разположена на тавана на храма.

Според Нилсън и колегите ѝ в храма се съдържали свидетелства поне за четири хронологични отрязъка, ознаменувани от периодите на управление на Тутмос III, Хатшепсут, фараоните Аменхотеп III и Рамзес II. По-рано екипът на Нилсън открил по тези места изображение на неизвестен фараон.

„Най-старите елементи на зданието са били от варовик. По-късните елементи – от пясъчник. Този храм се явява пряко свидетелство за прехода от един материал към друг“, разказва Нилсън.

В храма археолозите открили повече от 300 фрагмента, следи от цветна мазилка, фаянсови плочки и отломки от фигурка на скарабей, смятан за свещен бръмбар.

За да се разберат в пълна степен важността и ролята на този храм в живота на древните египтяни, са необходими още разкопки и изследвания, отбелязват археолозите.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология · История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори