Най-впечатляващите дупки в света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© U.S. Geological Survey (USGS)
Антония Михайлова

Карстовите дупки са едни от най-невероятните форми на релефа. Те се образуват поради движение на почвата в карстови, тоест разтворими във вода скали.

Когато подземните води разтварят пластовете, земята пропада и се образува дупка. Дълбочината на някои от тях не превишава метър, но други отиват на десетки и стотици метри под земята.

Дупките неизменно привличат изследователи и туристи. Макар че изучаването на най-големите от карстовите образувания може да е изключително опасно, това не отблъсква хората. Да видим десет впечатляващи карстови дупки в света.

© U.S. Geological Survey (USGS)

© U.S. Geological Survey (USGS)

Великата синя дупка е подводна карстова дупка с почти идеална кръгла форма, дълбочина 120 метра и диаметър 300 метра. Открита от прочутия изследовател Жак-Ив Кусто и включена в списъка „10-те най-добри места за гмуркане“.

© Yacht Charter Croatia/YouTube

© Yacht Charter Croatia/YouTube

Червеното езеро – карстово езеро в дълбока 530 метра дупка в Южна Хърватия. То се е образувало вследствие на срутване на свода на голяма подземна пещера. Има теория, че това езеро е свързано чрез подземни потоци с всички други езера и реки в областта.дупката Бима, ОманБима в Оман е сравнително неголяма дупка, дълбока около 30 метра, но нейното дъно е пълно с кристално чиста вода. Разбира се, тя веднага се е превърнала в магнит за туристите.

Вратата на Ада недалеч от Дарваз, Туркменистан, е яма, пълна с природен газ, който гори от 1971 година. Снимка: Wikimedia Commons

Вратата на Ада недалеч от Дарваз, Туркменистан, е яма, пълна с природен газ, който гори от 1971 година. Снимка: Wikimedia Commons

Дарваз, наричана още „Вратата на Ада“, е дупка с диаметър 70 метра и дълбочина 30 метра, разположена в Туркменистан. Съветските геолози запалили ямата с природен газ още през 1971 година, като разчитали, че той ще изгори за няколко дни. Пламъците не са утихнали и до днес.Сима Хумболт, карстова дупка, ВенецуелаСима Хумболт е дупка във Венецуела с дълбочина около 320 метра и практически отвесни стени. Наречена в чест на немския учен и пътешественик Александър фон Хумболт. Горите растат обилно не само около дупката, но и в нея.Небесната бездна, КитайСяочжай Тянкен, или „Небесната бездна“, е най-дълбоката карстова дупка в света – 660 метра дълбочина и 530 метра ширина. Едно от най-популярните места за туризъм в Китай. Съветът е тя да се посещава в сезоните на силните дъждове, тъй като тогава в нея се стичат красиви водопади.дупка на улицата, ПенсилванияМакунджи е сравнително неголяма дупка с ширина 23 метра и 10 метра дълбочина, но забележителна с мястото си на поява – насред шосе в Пенсилвания през 1986 година, недалеч от къщите на хората. Запълването ѝ струвало на властите половин милион долара.

© Dave Bunnell/Wikipedia

© Dave Bunnell/Wikipedia

Харууд е най-известната карстова дупка в Нова Зеландия с дълбочина 183 метра и даваща начало на мрежа от пещери. Невероятно популярна сред туристите. Открита от британския адмирал Хенри Харууд в първата половина на ХХ век.дупката Дайзета, ТексасДайзета е дупка, възникнала в едноименния град в щата Тексас. Когато тя възникнала през 1969 година, била широка около шест метра. Но поради активния добив на нефт в региона частично пропаднал диапировият джоб, върху който е разположен градът, и дупката за броени години пораснала до 275 метра ширина и 80 метра дълбочина.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Синята дупка на Дийн е най-дълбоката подводна карстова дупка в света – около 200 метра. Разположена на Бахамите, тя неведнъж е ставала място на световни първенства по гмуркане.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори