Не е червена като Нибиру, а е тъмносиня

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Caltech/R. Hurt (IPAC)
Антония Михайлова

Астрономи от САЩ описаха възможните химични и физични свойства на атмосферата на потенциалната Планета Х и назоваха нейния възможен цвят в оптичния диапазон.

Изследването е публикувано на сайта arXiv.org.

Според учените небесното тяло няма да има червен цвят, както смятат някои изследователи, а тъмносин. По такъв начин тя ще бъде по-тъмна от Нептун, който в оптичния диапазон има тъмносин оттенък, и Уран, чиято газова обвивка има светлосин цвят.

Учените смятат, че от известните небесни тела Планетата Х най-много прилича на Уран и Нептун. Тъй като температурите на нея са изключително ниски, газообразен метан в нейната атмосфера почти няма, за разлика от газовата обвивка на Нептун, където той присъства.

Това съединение според учените кондензира и се намира в основата на атмосферата на планетата или в нейните облаци.

001Учените са стигнали до своите изводи, като провели компютърно моделиране на небесното тяло с отчитане на наличните днес данни за него. В случай че Планетата Х е 5-20 пъти по-тежка от Земята, температурата на нейното ядро достига 35-50 келвина, а нейният радиус е 3-6 пъти по-голям от земния.

По-точните стойности на тези параметри зависят от съотношението на водорода и хелия, съдържащ се във външната обвивка на небесното тяло (по-подробни данни са представени в таблицата по-горе).

Учените съобщиха за възможното откриване на Планетата Х зад орбитата на Плутон в средата на януари 2016 година. Потенциалната девета планета в системата се върти около Слънцето по разтеглена орбита и в наклонена спрямо орбитата на Земята плоскост) с период 15 000 години.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори