Неизвестен ангел се намери във Витлеем

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Various Sorts/YouTube
Антония Михайлова


Реставратори са открили мозайка, скрита под слой мазилка в храм в предполагаемата родина на Исус Христос, съобщава The Daily Mail.

Откритието е извършено от Силвия Старинери (Silvia Starinieri), асистент-реставратор. Тя бавно прокарала термографската камера по покритата с мазилка стена в църквата „Рождество“ във Витлеем, и обърнала внимание на необичайни издатини в един от участъците.

Когато Старинери и колегите ѝ внимателно премахнали гипса, видели светещо седефено лице, а след това и „златните“ пластини на нимб. Учените открили ангел с височина два метра и половина, който бил седмият в украсата на църквата.

От 2013 година насам италианските археолози са успели да върнат първоначалния облик на десетки мозайки, включително изображение на Исус, св. Йосиф, Богородица, 12-те апостоли, светии.

Всички мозайки са подписани с името Басилиус. Според учените те са били поръчани в епохата на кръстоносните походи от Амори I и византийския император Мануил I Комнин.

Последната реставрация на църквата е проведена през 1479 г. Впоследствие храмът започнал да се руши и властите на Палестинската автономия призовали всички християнски конфесии временно да забравят за своите разногласия и да наемат реставратори за спасяването на църквата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори