Необясним феномен в морето на Арктика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Огромна дупка в леда покрил морето на Арктика се появи наскоро, за което няма обяснение. Дупката в леда е с необичайно големи размери, далеч е от брега, където подобни разкъсвания на леденото покритие на морето се появяват относително често.

Такива дупки в леда на замръзналото море  се наричат полинии. Тази се е появила миналия месец в средата на замръзналото Морe на Уедел в Арктика.

Засега никой не може да обясни причините за появата на тази полиния, разположена доста далеч от бреговете в открито море.

Макар през последния месец времето в района да е екстремно студено, със силни ветрове, откритата вода не замръзва. Каквото и да е предизвикало тази полиния е достатъчно силно за да я предпази от ново замръзване. Прави впечатление огромният размер на откритата вода в средата на замръзналото море – около 80 000 кв км.

През 70-те години на миналия век в района също така е имало огромна полиния, която обаче се запълва и се появява отново в днешно време. Каква е причината за нейната  появата, какво е предизвикало запълването й, а сега новата й поява, няма отговор.

A_mysterious_1

Може би най-лесно е да се обвини промяната в климата за този феномен, но най-вероятно не такъв е случаят, смята геофизикът от университета в Аляска, Уили Уикс.

Полиниите позволяват топлината от океана да се отдели и повърхностният слой вода да се охлади още повече.  В следствие на това, водата потъва надолу и избутва нагоре по-топли водни слоеве, които пречат тя  да замръзне отново. Това явление на потъване надолу на по-студените води, познато като  Антарктически дънни води, помага да се осъществява глобалната циркулация на океанските течения. Вероятно появата на полинии е свързана с този феномен, но много малко са известните факти. Дори не е ясно дали преди 1970 е имало отново такова размразяване на участъци от Арктическите морета.

За да изучи феномена, в района бе изпратен роботизиран плавателен съд, който  влезе в откритата част в Морето на Уедел и вече изпраща данни за проект, ръководен от университета в Принстън. Очаква се на базата на тези  данни, учените да съобщят в скоро време нови открития за явлението.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори