Стивън Хокинг отново ни предупреди за извънземните

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Intel
Антония Михайлова

Стивън Хокинг, известният физик теоретик и космолог, направи поредното предупреждение, че технологични извънземни може да завоюват и колонизират Земята.

В интервю за испанския вестник El Pais на 30 септември Хокинг отново подчертал, че извънземни могат да дойдат и да унищожат човечеството и това може да е по-лошо от пристигането на Христофор Колумб в Америка, съобщава CNET.

„Подобни напреднали извънземни може да скитат из Космоса, за да завоюват и колонизират планети, които могат да достигнат“, отбелязал Хокинг.

„Само едните цифри карат математическия ми ум да мисли за извънземните като за разумни същества. Реалният проблем се заключава в това да разберем какво представляват пришълците“, казал ученият.

Той добавил, че най-добрият шанс за оцеляване на човечеството е да открие дом на друга планета.

„Увеличава се рискът катастрофа да унищожи Земята – добавил Хокинг. – Затова искам да повиша осведомеността на обществеността за важността на космическите полети. Научил съм се да не гледам прекалено далече напред, а да се съсредоточавам върху настоящето. Има още толкова неща, които искам да направя.“

Бедствието за нас може да дойде от околната среда. То може да е ядрено. Може и да дойде от друга планета.

Преди няколко месеца Хокинг одобри нов проект на руския бизнесмен Юрий Милнер по търсене на извънземен разум.

„Не знаем толкова за извънземните, но познаваме земляните. Ако погледнете историята, ще разберете, че контакт с по-развита цивилизация невинаги е добро. Напротив, много технологично напреднали цивилизации напълно са погубили по-малко развитите си „събратя“.

Цивилизации в други светове ще разчетат нашия сигнал много години след като го изпратим. Възможно е да не им се сторим много силни. Възможно е те да ни видят такива, каквито ние виждаме бактериите“, заяви Хокинг на пресконференция, посветена на инициативата Вreakthrough Listen по търсене на сигнал от извънземен живот.

Проектът Breakthrough Listen ще осигури финансиране за търсене и сканиране на милиони звезди, близки до Земята.

На въпроса, какво още би искал да направи в живота си, Хокинг отвърнал:

„Да отида в Космоса с Virgin Galactic.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Фокус

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори