Нобелов лауреат хвърли оставка след скандални признания (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Биохимикът Тим Хънт (Tim Hunt), Нобелов лауреат за 2001 година, обясни защо мъжете трудно работят в една лаборатория с жени. Думите на учения и начинът, по който се извинил за тях, предизвикали бурно възмущение в научната общественост. В резултат Хънт взел решение да напусне своя пост в Лондонския университетски колеж, съобщава The Guardian.

На 9 юни Хънт говорил пред жени учени и научни журналисти на конференция в Южна Корея. „Позволете ми да ви разкажа в какво е проблемът с момичетата. Когато те работят в лабораториите, се случват три неща: влюбвате се в тях, те се влюбват във вас, а когато ги критикувате, плачат.“ Хънт се застъпил за сегрегирането по полов признак на лабораториите, макар да добавил, че не иска „да прегражда пътя на жените“.

Думите на учения били цитирани в Twitter от една от участничките в конференцията и предизвикали бурен протест. Британското кралско общество, в което членува Хънт, се дистанцирало от неговото мнение и подчертало, че множество талантливи хора не реализират научния си потенциал поради полова дискриминация.

На 10 юни чрез ВВС Хънт поднесъл извинения за своята „иронична“ забележка. „Много, много съжалявам, ако съм обидил някого… Не исках да принизя жените, а честно да си призная собствените недостатъци… Влюбвал съм се в свои колежки, а те са се влюбвали в мен и това е действало разрушително на научния процес – много е важно в лабораторията всички да играят по едни правила.“

И все пак такова обяснение предизвикало изключителното недоволство на учените. Отбелязано било, че Нобеловият лауреат, подобно на ислямските фундаменталисти, предлага да се изгонят жените от лабораториите просто защото съблазняват мъжете. Друг автор посочил, че разделението на мъжко и женско пространство е било обичайно в младостта на Хънт (50-те години), но сега, следвайки неговата логика, е необходимо да се създадат отделни работни места не само за жени, но и за гейове и лесбийки, а след това този процес ще стигне до абсурд.

На фона на връхлетялата го критика Хънт бил принуден да подаде оставка от почетната длъжност професор в Лондонския университетски колеж, става ясно от прессъобщение на заведението.

През 2014–2015 г. е имало още два гръмки скандала. През ноември 2014 година един от ръководителите на проекта Rosetta – Мат Тейлър (Matt Taylor), е критикуван за риза с полуголо момиче, с което той съобщавал за кацането на сондата Philae на кометата Чурюмов-Герасименко. През май 2015 година в Twitter започнала кампанията #girlswithtoys в отговор на шегата на американския физик Шринивас Кулкарни (Shrinivas Kulkarni) за това, че много учени „всъщност остават момчета, които си играят с играчки“, припомня Lenta.ru.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика! · Невероятно!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори