Нобелова награда за лечение на паразити и малария

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Нобеловата награда за медицина за 2015 година се присъжда на Уилям Кембъл и Сатоши Омура за разработката на лекарствен препарат срещу инфекции, предизвиквани от кръгли паразитни червеи, както и на Йоуйоу Ту за създаването на лекарство срещу малария, става ясно от съобщение на сайта на Нобеловия комитет.

Пекинският професор Йоуйоу Ту от много години работи в областта на фармакологията и традиционната китайска медицина. Тя няколко години е ръководила група, която успяла да допълни наличните препарати за лечение на малария с още един – артемизинин.

Това лекарство днес се препоръчва от Световната здравна организация за лечението на хора, заболели от малария. Йоуйоу Ту е 12-ата жена в историята, удостоена с Нобелова награда за медицина.

Миналата година носители на Нобеловата награда за физиология и медицина беше присъдена на съпрузите Мей-Брит и Едуард Мозер – за откриването на два класа нервни клетки, които ни помагат да се ориентираме в пространството.

Тази година за получаване на Нобелова награда за медицина са били номинирани 327 души, от които 57 – за първи път, става ясно от съобщение в официалния Twitter на Нобеловите награди.

Червеи, мушици, комари

Нобеловите лауреати тази година са разработили методи, които са извършили революция в лечението на най-опасните за човека паразитни заболявания, отбелязва Нобеловият комитет.

Уилям Кембъл и Сатоши Омура са създали лекарството Avermectin, което се проявило като ефективно средство в борбата с онхоцеркоза („речна слепота“, характеризираща се с образуването на подкожни възли, поражение на кожата и очите), елефантиаза („слонска болест“, характерна с увеличението на размерите на някоя част от тялото поради разрастване на кожата и подкожната тъкан), както и други паразитни заболявания.

Йоуйоу Ту е разработила Artemisinin – препарат, който значително съкратил смъртността сред жертвите на маларията.

Тези две открития са дали на човечеството средства за борба с болести, които всяка година поразяват стотици милиони хора, а техният принос в задачата за глобалното подобрение на качеството на живота на хората по цял свят е действително неоценим.

Половината награда – за червеи

Паразитните червеи – хелминти – по оценките на специалистите поразяват около една трета от населението на земното кълбо. Най-често те се срещат в Африка, Южна Африка, Централна и Южна Америка.

Преносители на онхоцеркоза са женските мушици Simulium damnosum, които разпространяват паразитните червеи Onchocerca volvulus. Женските произвеждат множество ларви, които първоначално се заселват в лимфните възли на човека, след това мигрират под епидермиса на кожата, откъдето отново могат да попаднат в организма на мушиците и по този начин да продължат цикъла на развитието на паразитите.

Част от червеите попадат в очите на човека, прониквайки във всички тъкани на зрителния нерв. В очната ябълка те предизвикват възпаление, кръвоизлив и други усложнения, водещи в крайна сметка до загуба на зрение.

Причинител на елефантиаза е паразитът Brugia malayi. Поразените от него участъци от кожата се покриват с брадавици и язви, след това възникват отоци. Съединителните тъкани се разрастват, което в крайна сметка води до увеличение на размера на органа или човешкия крайник, а също и до изменение на неговата форма. Развитието на болестта може да провокира и други проблеми, като например разпространението на инфекцията в лимфната система.

Японският микробиолог Сатоши Омура от много години се занимава с изследването на бактериите Streptomyces, които се явяват производители на много антибиотици. Омура успял да открие в образци от почва няколко хиляди нови щама бактерии, като съсредоточил вниманието си на половината от тях. Уилям Кембъл, ирландски паразитолог, който работи в САЩ, се присъединил към изследванията на Омура.

Учените успели да открият щам бактерии, които изработват антибиотик, особено ефективен срещу паразити, поразяващи както домашни животни, така и човека.

Биоактивният агент е получил названието Avermectin, а малко по-късно от него било изолирано още по-ефективно средство – Ivermectin. Този препарат е бил изпитан върху хора и е доказал своята ефективност в унищожаването на ларвите на паразитните червеи, а първите публикации, посветени на разработката, се появили още през 1979 година в сп. Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Китайска медицина в борбата с маларията

Маларията се разпространява от комари от рода Anopheles. По оценките на специалистите към началото на XXI век маларията е поразявала 350–500 млн. души годишно, като от тях загивали 1,3–3 млн., а в повечето случаи се инфектират деца на възраст до пет години.

Китайската изследователка Йоуйоу Ту започнала своята работа по търсене на средство срещу малария още през 60-те години на миналия век. Тогава Йоуйоу Ту се занимавала с традиционна китайска медицина, основана на лечение с билки.

Тя открила, че екстракт от растението Artemisia annua (сладък пелин) може да бъде нелош кандидат за борец с маларията. Йоуйоу Ту успяла да изолира от пелина компонент с названието Artemisinin, който се оказал способен да унищожава причинителя на малария както при животни, така и при хора. Artemisinin представлява нов клас антималарийни препарати, които убиват възбудителя в най-ранния стадий.

Йоуйоу Ту е първата китайка, получила Нобелова награда за медицина, а също 12-ата жена, получавала тази престижна награда. През 2011 година постижението ѝ е отбелязано с награда Ласкер. При получаването ѝ Йоуйоу Ту заявила: „Най-голямата награда за мен е да видя как оздравяват моите пациенти.“

Размерът на Нобеловата награда за 2015 година е 8 милиона шведски крони, което е 960 000 долара.

Във вторник, 6 октомври, ще бъдат обявени имената на Нобеловите лауреати за физика.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори