Норвежки учени разработиха нов метод за лечение на рак

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© VG
Антония Михайлова

Онколози от Клиниката по радиология при университета на Осло получиха награда за разработката на нов метод за лечение на рак. Откритието значително ще опрости и ще направи по-евтино лечението, съобщава в. VG.

Националната награда Idéprisen-2014 се присъжда ежегодно за най-значителните иновационни разработки. Наградата от 100 000 крони (около 15 000 долара) се връчва на компанията Inven2 – най-голямата норвежка организация, занимаваща се с комерсиализиране на научните разработки. Този път наградата била връчена на екипа учени за изследване на нов метод за лечение на рак, а именно – имунотерапия.

Имунотерапията се явява един от най-перспективните начини за лечение на ракови заболявания, чиято същност се състои в това да се използват собствените клетки на организма. За разлика от химио- и лъчетерапията този метод не вреди на здравите клетки, а самото лечение се понася по-леко от пациентите.

Използваните при имунотерапия Т-лимфоцити е необходимо да се отделят от кръвта на пациента, да се модифицират в лабораторни условия и да се „научат“ да атакуват конкретния тип рак. Всичко това прави процеса много дълъг и скъп.

Методът, предложен от норвежките учени, позволява Т-лимфоцитите да се направят универсални, подходящи за всеки пациент и различни типове заболяване. Освен това той ускорява лечението и го прави по-ефективно.

В момента предложеният метод се намира на стадий тестване, но учените се надяват, че той ще започне  да се прилага на практика още след няколко години.

„Тествали сме метода в лаборатория и резултатът се оказа многообещаващ: раковите клетки загинаха – казва Елса Марит Индерберг Сусо, която е сред учените, удостоени с наградата. – Според нашите оценки за завършване на изследванията, необходими методът да започне да се прилага широко, ще бъдат необходими от две до пет години.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори