Нов температурен рекорд очаква Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Нашата планета се нагрява и в следващата година може да постави нов рекорд от високи температури. Според метеоролози очакват ни невероятна жега и суша.

Наблюдения, проведени от метеоролози на НАСА, показват, че през септември 2014 година средната глобална температура е била 15,7 градуса по Целзий.

Така изминалият септември станал най-топлият септември за последните 135 години. И още това е бил четвъртият месечен рекорд, ако се отчитат високите температури през май, юни и август. В първите 9 месеца на сегашната година глобалната средна температура на Земята е била 14,7 градуса по Целзий – това е най-топлият аналогичен период от 1998 година.

Според учените от НАСА 2014 година има всички шансове да постави рекорд по температура за цялата история на наблюденията от 1998 година, когато е било най-мощното явление Ел Ниньо в тропическата част на Тихия океан.

Но сега няма мощен Ел Ниньо, който толкова значително да влияе на времето по цял свят, а температурата на планетата продължава да расте.

В НАСА разгласяват тревожни прогнози – в близките години някои региони на планетата ще изпитат засушаване и периоди на силна жега. Тенденцията е неутешителна, тъй като, изглежда, човешката дейност рязко е ускорила затоплянето. От 1880 година рекордите с високи температури следват един след друг, а изключително високи годишни температури се наблюдават все по-често – през 1995, 1997, 1998, 2005 и 2010 година.

Висока средна глобална температура се наблюдава от ноември 2013 до септември 2014 година – тоест през зимата, пролетта и лятото. Освен това през зимата няма никакви рекорди на отрицателни температури – последният месечен рекорд с минусова температура е бил поставен през 1916 година, а рекордите с високи температури се обновяват постоянно.

Това означава, че става дума не за колебания на годишния минимум и годишния максимум – просто на Земята с всяка година става все по-горещо.

Повечето хора не забелязват измененията на климата, тъй като не оценяват глобалния им мащаб. Например в САЩ септември 2014 е бил по-топъл от обичайно, но по температурен рейтинг той се намира едва на 25-о място за цялата история на наблюдения.

В Русия и Централна Африка септември е бил малко по-студен от обикновено, но пък затова е било доста топло в Европа, Западна Австралия, Централна Южна Америка, някои части на Азия и особено Калифорния и Невада.

Според директора на метеорологичната компания Weather Underground Джеф Мастърс температурният рекорд за 2014 година няма да е последен.

„Следващата година Земята по-скоро ще се нагрее още повече и в някои региони на планетата се очакват безпрецедентна жега и суша.“

Рязкото затопляне предизвиква особена тревога на фона на ръста на населението на планетата, преди всичко градското, както и дефицита на енергия и продоволствия, недостига на питейна вода в отделни региони.

По такъв начин няколко силни регионални засушавания могат да доведат до мащабна хуманитарна криза и съответно – проблеми в глобалната икономика.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори