Нов тест открива наркотици само от пръстов отпечатък

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Нов, неинвазивен тест, който може да открива употреба на кокаин само от един пръстов отпечатък, за първи път може да определи дали кокаинът е бил приет в организма, или само е пипан. Изследването е публикувано в списание Analyst.

Водени от университета в Съри (Великобритания), екип изследователи от Холандския криминалистичен институт, Националната физична лаборатория (Великобритания), Кралския колеж в Лондон и университета Шефилд Халам (Великобритания) използвали различни видове масова спектрометрия (похват от аналитичната химия), за да анализират пръстовите отпечатъци на пациенти, които се възползват от програми за лечение на наркотична зависимост.

Те направили кръстосан тест с отпечатъци и познатия метод  с използването на проби от слюнка, за да видят дали ще дават еднакви резултати. В предишни тестове с пръстови отпечатъци били използвани подобни методи, но те по-скоро показвали дали тестовият обект е докосвал кокаин, а не дали го е приел в организма си.

„Когато някой е взел кокаин, се секретират следи от бензоинлекгонин (benzoylecgonine) и метилекгонин (methylecgonine), защото те метаболизират наркотика, а тези индикатори се срещат в остатъка от отпечатъците“, казва д-р Мелание Бейли от университета в Съри.

„За нашата част от изследването напръскахме пробите на отпечатъците с разтворител (техника, позната като десорбционна електроспрейна йонизация (Desorption Electrospray Ionisation, DESI)), за да определим наличието на тези субстанции. DESI има приложения в криминалистиката, но това е първото проучване, в което се използва за откриване на наркотици.“

Изследователите смятат, че приложенията на този тест са безгранични. Тестовете за употреба на наркотици се използват от службите за пробация, затвори, съдилища и други правораздавателни органи. Традиционните тестове имат ограничения. Например кръвният тест изисква обучен персонал, а има тревоги относно личното пространство, когато става въпрос за тестове с урина.

Когато на тест се подлагат телесни течности, винаги има биологични рискове и често строги изисквания относно съхраняването и изхвърлянето им. Често за тези тестове също се изисква и допълнителен анализ, който не може да се направи на място.

„Красотата на този метод е в това, че той не само е неинвазивен и по-хигиеничен от тестването на кръв и урина, но не може и да бъде излъган“, добавя Бейли. „В самата си природа самоличността на тествания субект е в теста (детайлите на пръстовия отпечатък).“

Очаква се тази технология да стане портативна и да бъде използвана от правораздавателните органи до края на това десетилетие.

„Спира ни само размерът на апаратурата. Но има компании, които вече работят по умаляване на масовите спектрометри и в бъдеще би трябвало тестовете за наркотици да се правят в полеви условия. Това ще помага за защитата на обществото и ще предостави много по-безопасни тестове за употребяващите наркотици“, завършва Бейли.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори