Нова космическа станция между Земята и Луната до 10 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нова космическа база между Земята и Луната може да бъде построена до десетина години, съобщи Европейската космическа агенция (ESA). Британският астронавт Тим Пийк коментира, че би бил щастлив да се отправи на лунна мисия.

На пресконференция в Германия, на която се отбеляза щастливото завръщане на майор Пийк след шестмесечен престой на МКС, ESA разкри амбициозен план да изгради космическа станция, която да служи за изходна точка на астронавти да проучват Слънчевата система.

Човешкият преден пост“ трябва да се намира между Земята и Луната, позволявайки на своите обитатели лесно да „прескачат“ както до родната си планета, така и до нейния сателит за провизии или в търсене на вода на лунните полюси.

Майор Пийк коментира, че би се върнал в космоса и заяви намерения да изпълни нова цел, а именно да стигне до Луната.

Мисля, че лунна проучвателна мисия е мечта. Не смятам, че има астронавт, който би отказал такава възможност,“ коментира той пред репортери в Кьолн.

Дейв Паркър, ръководител в ESA каза, че космическата агенция ще бъде домакин на конференция с европейските министри по-късно тази година в Люцерн, на която ще се дискутира проектът за нова база в космоса.

Нека ви заведа на мислен експеримент около 10 години напред във времето“, каза той. След 25-годишна вярна служба Международната космическа станция (МКС) наближава края на живота си, но сега 1000 пъти по далеч в космоса грее нова звезда.

Преден пост на човечеството в открития космос, позициониран в точка, където земната и лунната гравитация се балансират, нещо като кръстопът в космоса.“

Това ще бъде нашия дом в космоса, ново място, на което да живеем и да учим как да работим в космоса, нещо като базов лагер за проучване на Слънчевата система, съвсем близо до повърхността на Луната.“

По думите на Паркър, първоначално новата космическа станция ще приеме международен екипаж от четирима астронавти, които да демонстрират как може да се живее с минимум ресурси и използване на слънчева енергия, с отглеждане на собствена храна и рециклиране на вода и отпадъци.

Те ще могат да наблюдават Луната, която остава необезпокоена от хората вече повече от 50 години“, добави Паркър. „Искаме да се върнем отново там, та ние едва одраскахме повърхността й.“

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори