Нови снимки от Плутон удивиха учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров


Космическата сонда Нови Хоризонти“ сега е на почти 250 милиона мили от Плутон, но това не й пречи да продължава да изпраща спиращи дъха снимки от планетата джудже, край която премина преди почти една година. НАСА публикува част от най-новите получени снимки от Плутон. С висока резолюция, те позволяват да се види повърхността на планетата, която показва много по-разнообразен терен, от това, което се предполагаше досега.

Интересно е, че равнинните южни ледени полета на планетата са отделени сякаш с една линия от високите планини издигащи се на около 2500 м над равнината. „Сякаш това са две части от пъзел, които се съединяват по начин, по който не сте очаквали“, казва професорът по планетарни науки от Масачузетския технологичен институт Ричард Бинзел.

„Трудно е да разберем как се е получила тази рязка, контрастираща линия-граница на планетата, за която поне досега считахме, че е студена и безжизнена. Всъщност изглежда, че Плутон е жив“, допълва Бинзел.

Липсата на кратери в ледените равнини предполага, че те са твърде млади, поне по скалата на съществуването на Плутон. Един от учените свързани с проучванията правени чрез сондата „Нови Хоризонти“, Алан Стърн счита, че тези ледени равнини са се формирали през последните няколко милиона години, което прави само един процент от времето в което Плутон съществува. В същото време тъмният висок терен граничещ с ледените равнини е възникнал преди милиарди години, през младостта на Плутон.

Запитан откъде се е появила ясната разделителна линия между двата терена, Стърн казва: „Това е много объркващо, но в същото време сме ентусиазирани от това което виждаме, защото то показва много нови неща, които не сме знаели преди полета на сондата“.

Новите снимки показват и доста по-цветна картина на Плутон – наситено сиво примесено в различна степен с тъмно червено. „Според нас, нюансите червено са частици от атмосферата. Защо обаче те са в определени райони, а в други съседни на тях липсват, е част от мистерията. Може да е свързано със степента на ерозия на повърхността на планетата, но все още е рано да сме категорични“, казва Стърн.

Най-новата снимка от повърхността на Плутон е направена през юли 2015 г., когато „Нови Хоризонти“ е прелетял на 21 000 мили от повърхността на планетата. В НАСА очакват още снимки от Плутон. Досега са получени около 70% от данните, натрупани от космическата сонда. Тези снимки от повърхността на Плутон, както и от най-голямата й луна – Charon, позволиха да се революционизират знанията за планетата – джудже.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори