Нова „машина-мозък“ ще сканира пространството за извънземни сигнали

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Обединеното кралство ще изгради „мозъка“ за предстоящата обсерватория, известна като Square Kilometer Array Observatory или SKAO. Обсерваторията е част от продължаващо разширяване на мощни телескопи, предназначени да изучават ранната Вселена. Наред с тази цел, Квадратният километров масив също ще може да сканира далечни галактики за извънземни радиосигнали.

Бъдещият телескоп първоначално ще се състои от 197 чинии и над 130 000 антени. Масивът ще бъде разположен в Южна Африка и Австралия. Той е проектиран да търси както естествени, така и създадени от извънземни радиосигнали. Последното може да помогне да се докаже съществуването на извънземен живот.

За да стартира проекта, екип от британски учени ще създаде прототипа на „мозъка“ на Square Kilometer Array. Мозъкът в действителност е партида от супермощен софтуер и хардуер. Всичко е проектирано да работи заедно и да контролира най-големия радиотелескоп, който светът някога е виждал. Това обаче е огромно предизвикателство, което екипът не приема лекомислено.

„Говорим за нещо като 600 петабайта на година данни, излизащи от SKAО“, каза д-р Крис Пиърсън, ръководител на астрономична група в RAL Space, пред BBC News. RAL Space е само един от многото членове, работещи по проекта SKAО.

600 петабайта се равняват на 600 милиона гигабайта, което трябва да помогне за поставянето на голямо количество данни, с които “мозъкът“ на SKAO ще трябва да обработва в перспектива. Тъй като толкова много данни ще идват през системата, Пиърсън казва, че това е проблем с мащабирането, обработката и трансфера на данни.

Подобно на някои от другите големи проекти на този век, като космическия телескоп Джеймс Уеб и Европейския изключително голям телескоп (E-ELT), SKAО има много потенциал да отвори нови врати за разбиране за астрономите. Не само ще може да надникне в ранната Вселена, но също така ще може да улови признаци на живот на далечни планети.

Това включва градивните елементи на живота, които вече открихме и на Марс. Освен това, тъй като масивът ще бъде толкова мощен, учените вярват, че ще помогне да се отговори на въпросите, които все още имаме за тъмната енергия. Те също така се надяват, че ще ни позволи да открием какво е накарало първите звезди да заблестят.

В крайна сметка новият масив е стъпка към научаването на повече за нашата Вселена. Въпреки че този първоначален мозък е само прототип, цялостната способност на системата SKAО е безпрецедентна.

Заедно с други технологии, като слънчевата сонда Паркър, космическия телескоп Джеймс Уеб и непрекъснатия стремеж за изследване на космоса, сме на път да научим повече за Вселената.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори