Алгоритъм е открил 8 мистериозни сигнала, които може да идват и от извънземни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Екип от университета в Торонто създаде алгоритъм за организиране на данните от телескопа, за да могат да бъдат премахнати смущенията. Учените твърдят, че това ще помогне в търсенето на напреднала извънземна цивилизация, изпращаща „техносигнатури“.

Сега, алгоритъмът откри осем нови радиосигнала от пет различни звезди, които са на разстояние от 30 до 90 светлинни години от Земята. Въпреки че сигналите вероятно не са от извънземни, учените не знаят със сигурност произхода им.

Може би извънземните комуникират с помощта на „техносигнатури“ и ние едва сега ги откриваме за първи път. Учените зад алгоритъма от университета в Торонто казват, че са „рационализирали търсенето на извънземен живот чрез използване на нов алгоритъм за организиране на данните от техните телескопи“.

Използвайки машинно обучение, алгоритъмът премахва смущенията, причинени от човека, за да позволи на учените да се съсредоточат върху реални сигнали от дълбокия космос и след това да намерят модели в тази информация, които биха могли да покажат, че идват от технологично генерирани сигнали.

„Трябва да разграничим вълнуващите радиосигнали в космоса от безинтересните радиосигнали от Земята“, казва Питър Ма, от университета в Торонто, водещ автор на новата статия, която се появи в Nature Astronomy, в съобщение за медиите.

Разбира се, въпреки че сигналите изглеждат така, както учените очакват да изглеждат извънземни сигнали, те казват, че все още не са убедени, че зад тях стоят извънземни. Но те се надяват отново да видят същите сигнали, за да се увеличат шансовете те да имат някакво допълнително значение. Учените не се отказват и се надяват да фокусират новия алгоритъм върху още по-голям набор от радиотелескопи.

„С помощта на изкуствения интелект“, казва Чери Нг, научен сътрудник в Института за астрономия и астрофизика „Дънлап“ в Торонто, „оптимист съм, че ще можем по-добре да определим количествено вероятността от присъствието на извънземни сигнали от други цивилизации.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори