Нова мисия на НАСА ще променя орбитата на астероид

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

  • 5 август 2016 г. в 09:17 Последна промяна:
    5 август 2016 г. в 09:17

В НАСА е предложена програма за мисия за пренасочване на астероиди, в която ще се използва йонно задвижване, 20 пъти по-мощно от използваното наскоро за мисиите до Ceres и Vesta. Това ще бъде първата мисия на роботи, които ще посетят голям астероид относително близо до Земята с цел да променят неговата орбита и да я стабилизират около Луната. Апаратът ще кацне на астероида, ще събере проби от неговата повърхност и ще се върне заедно с тях през 2020 г. на Земята. Тази мисия е определяна като част от подготовката за изпращане на хора до Марс през 2030 г.

В НАСА са определили около 1000 астероида, които са кандидати за приемане на мисията и избират такъв, чиято орбита да бъде променена и приближена до Луната. От всички наблюдавани астероиди, четири са определени за най-подходящи за подобна мисия. Очаква се обаче, още доста подходящи астероиди да бъдат открити следващите няколко години преди старта на мисията. В НАСА взимат предвид тяхната скорост, маса, орбита, размер, за да изберат целта за мисията.

Пренасочването на астероиди е част от Инициативата Астероид на НАСА, която включва и програма за откриване на потенциално опасни за Земята астероиди.

Плановете са изстрелването на роботизираната мисия да стане към края на това десетилетие. Космическият апарат ще събере камъни от повърхността на астероида с помощта на специална „ръка“. След като се съберат образците от повърхността на астероида, космическият кораб ще пренасочи астероида в стабилна орбита около Луната. Предвижда се в средата на 20-те години мисия на астронавти с кораба Орион да проведат допълнителни изследвания на този астероид.

Тагове:
·
Категории на статиите:
Орбита

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори