Нова мисия на НАСА ще проучва Вселената

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НАСА обяви нова мисия за изследване на еволюцията на Вселената и за лов на вода и органични молекули в Млечния път.

Скоро ще започне изграждането на нов безпилотен космически кораб, известен официално като Спектро-фотометър за историята на Вселената, епохата на рейонизация и изследовател на ледовете (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer), или по-удобно, SPHEREx.

Предвижда се изстрелването на сателита да се стане в някакъв момент през 2023 г., като мисията ще продължи две години. Очакваните разходи за строителство, без да се включва старта, са 242 млн. долара.

Веднъж попаднал на позиция в космоса, SPHEREx ще проучи приблизително 300 милиона галактики, използвайки оптична и близка инфрачервена светлина. Проучването ще включи някои толкова далечни от Земята галактики, че са нужни около 10 млрд. години на светлината им да достигне до Земята. Акцентът върху изключително отдалечените звездни клъстери отразява основна цел на мисията.

„Тази невероятна мисия ще бъде съкровищница от уникални данни за астрономите“, казва Томас Зърбюхен от дирекция „Научни мисии“ на НАСА.

„Това ще осигури безпрецедентна галактическа карта, съдържаща „пръстови отпечатъци“ от първите моменти от историята на Вселената. И ще имаме нови подсказки за една от най-големите загадки в науката: Какво е накарало Вселената да се разшири толкова бързо, само за наносекунда след Големия взрив?

По време на своята двугодишна операция, корабът ще извърши четири проучвания на цялото небе, създавайки карти, използващи 96 различни цветни ленти.

Подбраната информация ще помогне на астрономите да идентифицират конкретни цели за две други, скоро предстоящи мисии, космическия телескоп Джеймс Уеб (JWST) и телескопа за широкообхватно наблюдение (WFIRST).

Мисията на SPHEREx имаше своя генезис в много висока конкуренция. През 2016 г. дългогодишната програма на НАСА за изследване на астрофизиката призова за предложения за нови мисии за проучване. Девет проекта бяха подадени и след подробен преглед бе избран един победител.

Въпреки че до голяма степен е американски проект, мисията ще включва учени и оборудване, осигурени от Корейския институт по астрономия и космически науки в Daejeon, Южна Корея.

Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори