Нова сила превъзхожда гравитацията

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

M. Sonnleitner, et al. ©2013 American Physical Society
Антония Михайлова

Учените отдавна знаят, че черните тела генерират излъчване и че това излъчване създава отблъскващ (репулсивен) ефект.

Но според ново изследване тук е намесена още една сила, която действа подобно на гравитационната и привлича обектите към черното тяло. Тя е получила наименованието „сила на черното тяло”.

Черните тела са небесни обекти, които не отразяват светлината и изменят атомната енергия на молекулите наоколо, създавайки т.нар. ефект на Старк.

Това се случва, когато електричното поле, създавано от излъчването на черното тяло, изпраща фотони в околните молекули и атоми, често създавайки репулсивната енергия, наблюдавана около такива тела.

Но ако фотонът има определено енергийно ниво, а черното тяло е с температура под 6000 К, то създава привличаща сила, която превишава налягането на излъчването, а в някои случаи дори превишава гравитационната сила.

Тази нова сила на черното тяло въздейства само на най-малките частици във Вселената, но тя има голямо значение за фундаменталните астрофизични процеси. Екипът австрийски изследователи, открил тази сила, е силно заинтересуван как влияе тя на космическия прах.

„Тези зърна, по-малки от микрон, играят важна роля във формирането на планетите и звездите, а също в астрохимията – разказва проф. М. Сънлейтнър от университета в Инсбрук. – Съществуват няколко открити въпроса, отнасящи се до това как частиците на космическия прах си взаимодействат с околния водород и една с друга. Сега ние изучаваме как тази допълнителна привличаща сила влияе на динамиката на атомите и праха.”

Засега учените не са успели да пресъздадат този ефект в лаборатория, но когато това се случи, то ще може да хвърли светлина върху някои фундаментални въпроси на съвременната физика.

Източник: PhysOrg

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори