Нова техника може да помогне на НАСА да открие извънземен живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени от НАСА откриха нов начин за намиране на кислород на далечни планети, нещо което би могло да им помогне да открият извънземен живот.

Новата техника може да бъде използвана от космическия телескоп на НАСА Джеймс Уеб, за да „надуши“ кислород върху планети в далечни слънчеви системи.

Това от своя страна би могло да помогне за откриването на планети, които са „живи“ и биха могли да бъдат дом на извънземен живот.

Един от възможните показатели за живот на други планети е кислородът в тяхната атмосфера. На Земята кислородът се създава, когато живите организми преобразуват слънчевата светлина в химическа енергия – и учените смятат, че същото може да се случи и на планети, подобни на Земята.

Сега учените се надяват, че новата техника би могла да им позволи да забележат същия сигнал, идващ от други планети, и по този начин да забелязват планети, които може да са приютили извънземен живот.

Пробивът, описан в нов документ, публикуван в Nature Astronomy, позволява на телескопа на НАСА да открие един от сигналите, които идват от молекулите на кислорода, когато се сблъскват помежду си. Докато го правят, те блокират конкретна част от инфрачервения спектър и новият телескоп ще може да види това и да даде представа на учените за атмосферата на далечните светове.

Технология като космическия телескоп Джеймс Уеб е най-добрата надежда за изследване на такива далечни планети, тъй като те са твърде отдалечени от нас, за да бъдат посетени някога или дори да се видят много подробно, защото това изисква невероятно напреднала технология поради слабостта на сигналите стигащи до нас.

„Преди нашето откритие, кислородът на подобни равнища, като на Земята, се смяташе за неоткриваем с космически телескоп от типа на Уеб“, казва в изявление Томас Фошез от Центъра за космически полети Годард на НАСА и водещ автор на изследването.

„Този кислороден сигнал е известен от началото на 80-те години от атмосферните изследвания на Земята, но никога не е бил проучван за изследване на екзопланети.“

Разбира се, откриването на кислород на дадена планета може да не е гаранция, че нещо живее там. Учените предложиха и алтернативни обяснения защо там може да има кислород, като предупреждават, че това може да не е окончателна индикация, че там има живот.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори