Нова теория дава странно обяснение на Тунгуския метеорит

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Преди повече от век нещо избухва в небето над Сибир, чупи дървета и прозорци на километри и създава блестяща топка светлина. Досега се приемаше, че това е бил удар на метеорит.

Ново руско проучване предполага друга, много странна алтернатива.

Случилото се в Сибир през 1908 г. е описано като най-голямото събитие в историята, предизвикано от удар върху Земята, унищожил 80 милиона дървета на площ от 1300 квадратни километра в сибирската гора.

Но мистериозно не е намерен кратер от удара, въпреки че са открити фрагменти от скала, които биха могли да бъдат метеоритни по произход, съобщава изданието Science Alert.

Изследователи предполагат, че всъщност нищо не е ударило Земята, а вместо това голям железен астероид е преминал през атмосферата на Земята, преди да продължи пътя си през космоса.

Екип, воден от Даниил Хреников, пише: „Проучихме условията за преминаване на астероиди с диаметри от 200, 100 и 50 метра, състоящи се от три вида материали – желязо, камък и воден , през земната атмосфера. „

Изследователите казват, че е възможно железен астероид да е преминал през земната атмосфера и да е продължил в космоса.
„Условията на това преминаване през земната атмосфера с последващ изход в космоса със запазване на значителна част от първоначалната маса, съществуват.

„Получените резултати подкрепят нашата идея, обясняваща един от дългогодишните проблеми на астрономията – явлението Тунгуски метеорит, което досега не е получило разумни и изчерпателни интерпретации“.

„Ние твърдим, че събитието в Тунгуска е причинено от желязно астероидно тяло, което е преминало през земната атмосфера и е продължило към близката слънчева орбита.“

В интервю за The Siberian Times д-р Сергей Карпов от Института по физика „Киренски“ в Красноярск заяви, че теорията за „преминаващ“ железен астероид е отговорила на няколко нерешени въпроса.

„В момента има над 100 хипотези за същността на феномена Тунгуски метеорит. Те включват падането на малък астероид с размери няколко десетки метра, състоящ се от типични астероидни материали, метал или камък, както и лед“.

„Изчислихме характеристики на обект от 50 до 200 метра в диаметър и нашето моделиране показва, че то не може да се състои от скала или лед, тъй като, за разлика от желязото, такива тела се разпадат бързо поради колосално аеродинамично налягане в атмосферата.“

Според авторите това изключва удар от скалисто тяло. Ако ударът е бил от железен метеорит, то несъмнено би имало много ясни следи от огромен кратер, каквито на мястото липсват. Това им дава право да заявят, че удар не е имало, а въздействието е било от прелетял изключително близо до повърхността железен метеорит, който е продължил пътя си към космоса.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори