„Нови хоризонти“ показа света отвъд Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)
Антония Михайлова

Сондата „Нови хоризонти“ е предала на Земята нови снимки от обекта 1994 JR1 от пояса на Кайпер и е получил първи научни данни, изчислявайки скоростта му на въртене около своята ос, става ясно от съобщение на НАСА.

През октомври и началото на ноември миналата година, след предаването на най-интересните снимки от Плутон, неговите спътници и важни научни данни, сондата „Нови хоризонти“ е произвела серия от четири цикъла на ускорение и маневри. Те ще позволят на апарата да се срещне с обекта 2014 MU69 през януари 2019 година.

Маневрите са извели сондата на траектория, водеща към дълбините на пояса на Кайпер – област с останки от „строителни материали“ на Слънчевата система в нейната периферия, населена с множество астероиди, зародиши на планети и „братовчеди“ на Плутон – планети джуджета.

Първият обект, който е попаднал в обектива на камерата LORRI през ноември 2015 година, е големият астероид 1994 JR1. Това е небесно тяло с неправилна форма с диаметър 127 километра, открито през 1994 година. Днес астрономите смятат този обект за квазиспътник на Плутон, който влиза в „свитата“ на царя на подземния свят, но понякога я напуска.

През април „Нови хоризонти“ още веднъж се е срещнал с този обитател на пояса на Кайпер, като този път се сближил на 111 милиона километра с него. Това е значително по-малко от ноемврийските 280 млн. километра.

Сближението помогнало на учените да направят по-детайлни снимки на 1994 JR1 и да получат първите научни данни за неговата природа.0

По-конкретно планетолозите успели да установят, че 1994 JR1 извършва един оборот около своята ос за 5,4 часа, както и точно да изчислят неговата орбита. Уточнената орбита на 1994 JR1 е установила, че той не е сред квазиспътниците на Плутон.

Освен 1994 JR1 учените очакват да срещнат още около двадесет обекта от пояса на Кайпер по пътя към 2014 MU69. Всяка подобна среща се явява „тренировка“ за изчисленията и наблюденията, които „Нови хоризонти“ ще проведе на 1 януари 2019 година при срещата с 2014 MU69.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори