Нови катаклизми: Ел Ниньо си отива, идва Ла Ниня

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Урагани, суши, наводнения могат да станат следствие от природната аномалия Ла Ниня, пише Sott.net.

Дори сега, когато природното явление Ел Ниньо продължава да оказва влияние на глобалните температури и посевите, неговото противоположно явление – Ла Ниня, с висока вероятност трябва да се появи в близките месеци за първи път през последните четири години.

Връщането на Ла Ниня (в превод от испански „Момичето“) се характеризира с необичайно студени океански температури и явлението е възможно по-късно тази година. Според прогнозите на други метеоролози Ла Ниня следва по петите един от най-силните Ел Ниньо за цялата история на наблюденията.

Природните модели показват, че условията за Ла Ниня, които имат тенденция да протичат непредсказуемо веднъж в период от 2 до 7 години, могат да възникнат тази есен в Северното полукълбо. Ел Ниньо – което означава „Момчето“ на испански език – както се очаква, ще изчезне в късната пролет или началото на лятото, се казва в ежемесечната прогноза на Националната служба по прогнозиране на времето към Центъра по прогнозиране на климата.

Явлението може да е по-малко опасно от Ел Ниньо, но една тежка Ла Ниня е свързана с наводнения, суши и урагани. Макар че от Центъра по прогнозиране на климата не са обявили официално условия за настъпване на Ла Ниня, вероятността от възникването ѝ е много висока, казва Мишел Леро, климатолог и експерт по Ел Ниньо и Ла Ниня.

Когато Ла Ниня се появила за последен път от август 2011 до март 2012 година, пострадали посевите на царевицата и соята в Аржентина и Бразилия, възникнала най-силната суша за столетието в Тексас, увеличило се количеството на ураганите, застрашаващи крайбрежните райони на САЩ – като например урагана Ирен.

За последната година Ел Ниньо е довел до суша на Филипините и Индонезия, донесъл е сезон на дъждове в райони на Южна Америка, наводнение в Сомалия, когато били разрушени хиляди къщи.

Ел Ниньо вероятно ще съхрани влияние върху температурите и количеството валежи на цялата територия на Съединените щати в близките месеци, се казва в прогнозите на Центъра по прогнозиране на климата.

„Когато започне пролетта, както преди очакваме известно влияние на Ел Ниньо. Затова следва да наблюдаваме внимателно природните изменения“, казва Леро.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори