Още 10 000 години климатични промени

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Димитър Димитров

Прогнозите за климатичните промени обикновено обхващат период от максимум 200 години напред в бъдещето, но се оказва, че това е само откъслечна информация.

От ново изследване, публикувано в сп. Nature Climate Change, става ясно, че климатичните промени, предизвикани дотук, ще продължат още 10 000 години, а ако отделянето на въглероден диоксид продължи още 300 години, то още само след 1000 години последиците биха били катастрофални.

Според учени от университета Уисконсин-Мадисън нещата не изглеждат добре. В следващите няколко хиляди години морското равнище навсякъде ще се покачи значително.

„Повечето проучвания стигат само до 2300 г., защото мнозинството хора се интересуват само от този времеви период“, казва един от съавторите на изследването Шон Маркот (Shaun Marcott). „Идеята ни беше, че това не отразява цялостният ефект, който ще има добавянето на един до пет трилиона тона въглероден диоксид в атмосферата в следващите 300 години. В повечето проучвания се изследват данни от последните 150 години и се сравняват с модели, които прогнозират бъдещето на планетата в следващите няколко века. Но благодарение на наскоро събрани данни за нивата на въглероден диоксид, глобалните промени в температурите и нивата на океаните за последните 20 000 години, ние бяхме способни да създадем модел, отговарящ на бъдещето на планетата в следващите 10 000 години.”

Според Маркот климатът има дълга памет. „Повечето хора смятат, че след като спрем да изгаряме изкопаеми горива, температурата и нивото на вода в океаните ще спаднат. Всъщност ще минат няколко хиляди години преди целият излишен въглероден диоксид да напусне атмосферата, а през това време няма да има значително подобрение.“

„Нивата на въглероден диоксид се получават и дори да спрем унищожителната си дейност в близко бъдеще, системата ще продължи да отговаря по същия начин, защото все още няма да е постигнато равновесие“, обяснява Маркот. „Ако сварите вода и изключите котлона, със сигурност водата няма да изстине мигновено.“

Досега хората са оставили в атмосферата около 580 млрд. тона въглероден диоксид. В модела си изследователите добавили още 1.28 до 5.12 трлн. тона за следващите 300 години. „В нашия модел отделянето на въглероден диоксид спира след 300 години, но вече създалият се ефект продължава още цели 10 000 години.“

До 2300 г. нивата на въглероден диоксид в атмосферата ще са се повишили от 400 частици на милион до невъобразимите 2000 частици на милион. Средната годишна температура ще се е повишила с цели 7°С, а чак след около 10 000 години ще спадне с 1 градус.

„Това е определено е тревожно. Не виждам нищо хубаво в него, но надеждата ми е, че ще можем да покажем тези данни на всички и светът ще разбере за какво става наистина става въпрос. Изводите от изследването са, че трябва да спрем да отделяме въглероден диоксид в атмосферата най-късно след 1-2 десетилетия“, завършва Маркот.

Science Daily

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори