Нови необясними сигнали от Космоса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Reddit.com
Антония Михайлова

Австралийският телескоп Parkes е фиксирал едновременно пет радиоимпулса, като един от тях бил двоен, което не е наблюдавано по-рано, съобщават учените от института „Макс Планк“ в статия в сайта arXiv.org.

За първи път така наречените бързи радиоимпулси са били открити през 2007 година. Досега са фиксирани общо девет от тях, като за последен път за такива бе съобщено през януари 2015 г.

Импулсите, открити сега, по характеристика повтарят предишните, с едно изключение – един от тях е бил двоен, с промеждутък от 2,4 милисекунди.

Това е резултат от събитие, случило се в съзвездие Октант преди около 9 милиарда години.

Бързи радиоимпулси се наричат единични емисии радиоизлъчване с огромна мощност – съпоставима с излъчването на Слънцето за милион години. Съществуват няколко хипотези за природата на бързите радиоимпулси, но наблюдението на двойния сигнал е опровергало някои от тях.

Например – сблъсъкът на неутронни звезди, плътни ядра, мъртви масивни звезди е възможен само еднократно. Сред още неотхвърлените версии са сигнал от пулсари или хиперизригване от източници на гама-лъчи и рентгенови лъчи, известни като меки гама-репитери.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори