Нови подробности за китайската мисия до Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Китайската космическа агенция разкри името на първата си мисия за проучване на Марс. Мисията е на път да се осъществи „в следващите месеци“.

Наречена е „Tianwen 1“, се казва в изявление в петък на Националната космическа администрация на Китай (CNSA) след именуването на програмата за проучване на планетата. Това означава „търсене на небесна истина“.

Програмата е кръстена на дълго стихотворение на древнокитайския поет Ку Юан, според CNSA.

Китай завърши първото си публично изпитване на апарат за кацане на Марс през ноември миналата година, като държи страната да осъществи безпилотна мисия за проучване до червената планета през 2020 година.

Тази въздушна снимка (горе), направена на 17 април 2019 г., показва „Марс база 1“, проект симулиращ космическото пространство в пустинята Гоби, на около 40 км от Джин Чан, в китайската северозападна провинция Гансу.

Космическата агенция заявява, че мисията до Марс предстои да се осъществи „в следващите месеци“, според изявление, публикувано в петък.

Досега Съединените щати и бившият Съветски съюз са единствените две държави, които са осъществили кацане на космически кораб на Марс, но Европейската космическа агенция и Индия успешно изпратиха космически кораби за влизане в орбита около планетата.

Китайската сонда ще проучи почвата, геоложката структура, околната среда и атмосферата на Марс, според CNSA.

Роботизираната сонда ще бъде съставена от орбитър, който ще обикаля около планетата, апарат за кацане и роувър със шест колела, който ще има соларни панели и ще носи 13 научни инструмента, според CNSA.

Администрацията заяви, че сондата трябва да кацне на Марс преди юли 2021 г., след което 441-килограмовата машина ще работи около три месеца.

Миналата година Китай обяви, че е открил база за симулиране на Марс в басейна на Кайдам в Цингхай, район в Западен Китай, в който е най-високата пустиня на Земята и дълго време се смята за един от най-добрите паралели с повърхността на Марс на нашата планета.

Тази снимка (2), направена на 17 април 2019 г., показва жена, облечена в скафандър, излизаща от „Марс База 1“, проект на C-Space, в пустинята Гоби, на около 40 километра от Джинчанг в северозападната китайска провинция Гансу. Заобиколен от безплодни хълмове в северозападната провинция Гансу, „Марс База 1“ отвори за обществеността на 17 април с цел да разкрие какъв би могъл да бъде животът на планетата.

Китай закъсня с включване в космическата надпревара – той изпрати първия си сателит в космоса едва през 1970 г., точно след като САЩ пуснаха първия човек на Луната.

Но през десетилетията след това Китай вложи милиарди долари и други ресурси в изследвания и обучения. В допълнение към мисията на Марс Китай активно преследва и лунното проучване.

Лунната сонда Chang’e-4 успешно се докосна до далечната страна на Луната миналата година, което е историческо първо и голямо постижение за космическата програма на Китай.

Предвиждат се и предварителни планове за пилотирана лунна мисия през 2030-те. Ако бъде успешна, това би направило Китай втората страна, след САЩ, която ще има човек кацнал на Луната.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори