Астероид преминаващ до Земята … носи маска

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени се шегуват, че дори астероид, преминаващ в близост до Земята, проявява предпазливост, тъй като планетата се бори с пандемията от коронавирус.

Астероидът OR2 открит през 1998 г. не представлява риск за Земята, но поради външния му вид изглежда така, сякаш е наясно с рисковете на нашата планета в момента, според изследователи от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико, които показват, че формата му наподобява медицинска маска за лице.

„Малките мащабни топографски характеристики като хълмове и хребети в единия край на астероид 1998 OR2 са завладяващи научно“, казва Ан Виркики, ръководител на планетарния радар в обсерваторията, според съобщение в пресата.

„Но тъй като всички мислим за COVID-19, тези характеристики го правят да изглежда, че сякаш носи маска.“

Астероидът е класифициран като „потенциално опасен обект (PHO)“, което означава, че е с диаметър над 200 метра и ще премине в рамките на 8 милиона км от орбитата на Земята. Изследователите смятат, че този астероид е с размери приблизително 2 км, но все пак ще бъде на 16 пъти по-голямо разстояние от това до Луната, когато се приближи най-много до Земята.

Екип от експерти от обсерваторията Аресибо наблюдава този и други видове астероиди близо до Земята, за да прогнозират траекториите на бъдещите “потенциално опасни обекти“.

Учени от университета в Централна Флорида, който управлява съоръжението на Националната научна фондация, пишат в Twitter, че астероидът „изглежда знае, че нашата планета е изправена пред пандемия и се предпазва“.

Макар астероидът да не представлява непосредствена опасност за Земята, изследователите казват, че следващият път, когато минава покрай нея, ще се приближи още до планетата. Затова е ключово да се проучат тези видове обекти, за да се подобрят технологиите за намаляване на риска от тях, казват те.

„През 2079 г. астероидът 1998 OR2 ще премине покрай Земята около 3,5 пъти по-близо, отколкото тази година, така че е важно да се знае точно неговата орбита“, казва Флавиан Вендити, изследовател в обсерваторията.

Астероидът ще направи най-близкия си подход към Земята на 29 април.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори