Първата плаваща вятърна турбина произвежда енергия край бреговете на Шотландия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Производителите от фирмата Статойл (Statoil) твърдят, че е само въпрос  на време технологията на плаващите турбини да поевтинее значително и да стане възможно монтирането им на много места в моретата и океаните, считани досега за дълбоки и недостъпни за тази цел.

От Статойл са разработили софтуерна програма, която върти перките на плаващите  турбини съобразно с посоките на вятъра, неговата сила, силата на вълнение на океана, както и морските течения в района където са монтирани. Динамичните перки заедно с баласт, монтиран в основата на вятърната турбина я държат изправена. Тя е висока впечатляващите 175 метра и тежи 10 000 тона. Плаващите турбини могат да оперират във води с дълбочина до 1000 метра.

През последните шест години Статойл направи многобройни тестове на плаващи турбини и вече е в готовност да реализира търговския проект. Първата плаваща вятърна турбина е разположена на около 20 км от брега на Питърхед, Шотландия. Скоро към нея ще бъдат добавени още четири турбини, като общо плаващата вятърна ферма ще произвежда електроенергия достатъчна за да захранва 20 000 домакинства. Целият проект струва около 190 милиона паунда и е финансиран от Британското правителство.

Ветровитите брегове на Шотландия са идеалното място за разполагане на тези плаващи ветрени ферми. Монтираните в страната досега ветрогенераторни паркове вече са достатъчни, за да задоволят нуждите на всички домакинства в Шотландия.

Засега стойността на плаващите турбини не може да се конкурира с тази на фиксираните във водата или на земята, чиято цена намаля от 2012 г. досега с над 30%. От Статойл обаче твърдят, че в скоро време цената на плаващите турбини ще стане напълно конкурентоспособна на другите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори